Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szefcsik Zsolt


hegedű

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1967

 
1967-ben született Budapesten, nyolcéves korában kezdett hegedülni. 1991-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán, ahol tanárai Bánfalvi Béla, Csontha András, Devich Sándor, Devich János és Kurtág György voltak. 1988-ban II. díjat nyert a Zathureczky Ede hegedűversenyen, 1990-ben I. díjat a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. 1988-90 között a Zeneakadémia szimfonikus zenekarának koncertmestere volt. 1992-94 között a Freiburgi Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol művészdiplomát szerzett.

1994 óta a Budapesti Fesztiválzenekar tagja. 1994 novemberében megalakította az Erdődy Kamarazenekart, melynek koncertmestere és művészeti vezetője. Együttese tevékenységének súlypontja a 18-19. századi, magyar vonatkozású zeneművek kutatása és újraelőadása. Zenekarával több, mint száz darabot mutatott be, ezekből számos rádiófelvétel mellett tizenegy CD és egy DVD készült. Felvételeivel kétszer nyerte el a Le Monde de la Musique "Choc" díját, 2002-ben együttese kapta a Gramofon folyóirat "Magyar Klasszikus Díj"-át, 2005-ben pedig az Akadémiai Klub Művészeti Díját. Lengyel zeneművek magyarországi népszerűsítéséért 2006-ban lengyel állami kitüntetésben részesült. 2008-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen doktori címet szerzett.