Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bársony Péter


brácsa

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1975
Weboldal
További elérhetőség
Management:
www.newclassicalmusicagency.com

 
Bársony Péter brácsaművész 1975-ben született Budapesten. 2000-ben szerzett művészdiplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Rados Ferenc és Konrád György voltak a mesterei. Részt vett Kovács Dénes, Kurtág György, Zsigmondy Dénes, Pinchas Zukerman és Tóth Zoltán mesterkurzusain. A párizsi Conservatoire-ban Gérard Caussé növendéke.

Rendszeresen koncertezik külföldön és belföldön. Kamarapartnerei többek között Gulyás Márta, Wiedemann Bernadett, Vigh Andrea, Csaba Péter, Kocsis Zoltán, Nagy Péter, Andreas Frölich, Rivka Golani, Perényi Miklós, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Juliana Steinbach, Várdai István, Wolfgang Schröder, Szabadi Vilmos, Ramón Jaffé, Onczay Csaba, Ránki Dezső, Fenyő László, Adorján András, Ittzés Gergely, Hadady László, David Grimal.

Rangos nemzetközi fesztiválok, mint a santanderi kamarazenei fesztivál, a Ravinia-fesztivál (Chichago), a Mostly Mozart (New York), Amadeo (Aachen), Brionnais kamarazenei fesztivál, vagy a Schubertiada (Feldkirch) résztvevője. Szólistaként számos kiváló együtteshez kapott meghívást, többek között a Concerto Budapest, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Erkel Ferenc Kamarazenekar vagy a Budapesti Vonósok.

A magyar kortárs zene elkötelezett híve. Évente többször mutat be vagy rendel új művet. Több zeneszerző (Beischer-Matyó Tamás, Dargay Marcell, Durkó Péter, Gyöngyösi Levente, Hollós Máté, Horváth Balázs, Tihanyi László, Tornyai Péter, Vajda Gergely) ajánlott neki darabot. Dolgozott Kurtág Györggyel, Eötvös Péterrel, Sofia Gubaidulinával, Fabiano Panisellóval és Steve Reich-el. Rendszeresen tanít, mesterkurzusokat tart, többek között a londoni Trinity College-ban, a Tihanyi Zenei Napokon vagy a New York-i Bard College-ban.

Alapítótagja az Akadémia- és a Somogyi vonósnégyeseknek, 1999-ben a Keller vonósnégyes tagja. 2000-től a Concerto Budapest szólóbrácsása. Rendszeresen hívják vendégként szólamvezetőnek világhírű együttesek, mint a Budapesti Fesztiválzenekar vagy az Osaka Century Orchestra. 2004-2005-ben Fischer Annie ösztöndíjas. 2007 óta tagja az UMZE kortárszenei kamaraegyüttesnek.

Előszeretettel tűz műsorára elfeledett műveket, magyar és külföldi-, kevésbé ismert szerzők alkotásait. Cd felvételei – melyeknek javarésze világpremier lemez – a Hungaroton gondozásában jelentek meg. Legújabb lemezén Hubay Jenő összes brácsaműve hallható Gulyás Márta és az Erkel Kamarazenekar közreműködésével.

2013-ban szólistaként debütál a világ legjelentősebb koncerttermében, a New York-i Carnegie Hallban, az American Symphony Orchestrával, vezényel Leon Botstein.

Díjak:
2012 Liszt-díj
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2003 Sperger, Johannes M.: Horn Music Hungaroton HCD 32145 Első felvétel
2004 Strauss, Richard: Don Quixote/ Sosztakovics: Jazz szvit No. 2. Magánkiadás MSHO 12
2004 Stamitz, Carl: Duók hegedűre és mélyhegedűre
(Stamitz, Carl: Duos for Violin & Viola)
Hungaroton HCD 32282 Saját
2005 Haydn, Joseph: 6 szonáta hegedűre és mélyhegedűre Hob. VI:1-6
(Haydn, Joseph: 6 Sonatas for Violin & Viola Hob. VI:1-6)
Hungaroton HCD 32361 Saját
2006 Dohnányi Ernő, Mosonyi Mihály: Vonós szextettek
(Dohnányi Ernő, Mosonyi Mihály: String Sextets)
Hungaroton HCD 32300
2007 Pártos Ödön: Dicsőítő ének/ Hegedűverseny/ Fúziók
(Ödön Pártos: Song of Praise/ Concerto for Violin and Orchestra/ Fusions)
Hungaroton HCD 32450
2007 Stamitz, Carl: Duók hegedűre és mélyhegedűre Vol. 02
(Stamitz, Carl: Duos for Violin and Viola Vol. 02)
Hungaroton HCD 32453 Saját
2008 Giordani, Tommaso: Hat trió fuvolára, mélyhegedűre és gordonkára Op. 12
(Giordani, Tommaso: Six Trios for German Flute, Viola and Cello Op. 12)
Hungaroton HCD 32498
2008 Pleyel, Ignace Joseph: Vonósok és fúvósok
(Pleyel, Ignace Joseph: String & Winds)
Hungaroton HCD 32572 Első felvételek
2008 In memoriam - Holokauszt-áldozat magyar zeneszerzők
(In Memoriam - Hungarian Composers Victims of the Holocaust)
Hungaroton HCD 32597
2010 Ligeti and Kurtág at Carnegie Hall BMC Records BMC CD 162
2010 Hubay Jenő összes műve mélyhegedűre
(Jenő Hubay: Complete Works for Viola)
Hungaroton HCD 32626 Összkiadás
2018 The Brahms Project Hungaroton HCD 32808 Saját
2021 Haydn / Mozart: Flute Quartets Hungaroton HCD 32832 Saját