Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Borsódy László


trombita

Születési hely
Szentendre
Születési dátum
1965
Együttes

 
A konzervatórium elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol 1988 tavaszán trombitaművész diplomát szerzett. Még ugyanebben az évben elnyerte a MTA-Soros Alapítvány ösztöndíját, és egy évig a hollandiai Hágai Királyi Konzervatórium Régizene Tanszékén barokktrombita, cornetto és basso generale tanulmányokat folytatott P. Masseurs, S. Williams, S. Kuijken, Fr. Bruggen vezetésével.

Jelenleg mint szólista és kamarazenész számos európai régizene együttessel lép fel szerte Európában (Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Hollandia, Anglia), és számos hangfelvétel közreműködője. 1989-ben Edward H. Tarr (USA) lemezének meghívott szólistája volt. (The Emperor´s Trumpet - Editio Christophorus). 1989 óta a Pro Arte Serenissima (Olaszország) kamarazenekar tagja, 1990-től számos lemezfelvétel és koncertturné résztvevője a Capella Savaria, a Concerto Armonico és az Orfeo régizene-együttesekkel. 1991-ben nagysikerű hangszertörténeti előadást tartott a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd ugyanebben az évben együtt koncertezett Agostino Bortot orgonaművész-karmesterrel.

1991-ben megalakította kamaraegyüttesét a Sonatores Pannoniaet, amelynek azóta is vezetője. 1992-ben a spanyolországi, Sevillai Világkiállítás zenei rendezvényeinek szólistája volt, és Izraelben is koncertezett. 1993-tól rendszeresen tesz európai hangversenykörutakat J.S. Bach II. Brandenburgi Versenyének szólistájaként. 1994-től a Budapesti Fesztivál Zenekar barokk koncertsorozatának résztvevője. 1996-ban megjelent első szóló CD hanglemeze: Telemann - Solo Cantatas (Hungaroton Classica). 1997-ben szólókoncertet adott Argentínában és kurzusokat tartott a barokktrombita előadásmódjáról.