Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Polónyi Ágnes


hárfa

Születési hely
Dunaújváros
Születési dátum
1976

 
1976-ban született Dunaújvárosban. 7 éves korában kezdett zongorázni, három évvel később pedig hárfázni. Diplomáját 2000-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hárfa szakán, Vigh Andrea tanítványaként.

1996-tól 2000-ig a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar szólóhárfása, de közreműködött Magyarország összes jelentős zenekarában. Tagja a kortárs zenét játszó Componensemble együttesnek.

Részt vett Luciano Pavarotti, José Carreras, Placido Domingo koncertjein. Játszott többek között José Curával, Kiri te Kanawával, James Levinnel stb. Külföldi fellépései során járt Tokióban, Libanonban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Cipruson.

Aktív résztvevője volt Ion-Ivan Roncea, Milda Agazarjan, Sioned Williams, Lelkes Anna és Aristid von Würtzler mesterkurzusainak. 19 éves korától zenél különböző kortárszenei előadásokon, játszott az UMZE, az Intermoduláció, az EAR Együttes produkcióiban. Évek óta szerepel – szólistaként és kamaramuzsikusként – a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztiválon, a Mini Fesztiválon. Szóló hárfásként 16 éves kora óta koncertezik, több alkalommal szerepelt a Zempléni Művészeti Napokon, a Sziget Fesztiválon, fellépett a Zeneakadémia Nagytermében, a Régi Zeneakadémián, számtalan vidéki és külföldi városban. Több ízben játszott a Magyar Rádió „Fiatal Művészek Pódiuma” sorozatában, több CD–n szerepel szólistaként, kamaramuzsikusként.

1995 óta számtalan közös fellépése volt Oross Veronika fuvolaművésszel Magyarországon és külföldön egyaránt. Koncerteket adtak egyenes adásban a magyar Rádió különböző műsoraiban, televíziós felvételek készültek játékukról. 2001-ben készítették el első közös CD-jüket „Salade Française” címmel, amelyen XIX. és XX. századi francia zeneszerzők (Godard, Saint-Saëns, Bozza, Obert, Ravel, Fauré) művei hallhatók.

2003-ban megalapították a Pont Kamaraművészeti Stúdiót (tagjai még: Venekei Mariann táncművész, Cakó Ferenc képzőművész, Papp János színművész). Az együttes célja, hogy a XXI. század emberének művészetekkel kapcsolatos igényeit is kielégítse azáltal, hogy az előadásokon a megszokottól eltérően több művészeti ág egyidejű vagy egymás melletti megszólaltatása, látványa és egymásra hatása fokozott művészi élményt nyújtson.

A fuvola-hárfa kettős repertoárján szerepelnek művek Bachtól Mozartig, Debussytől Saint-Saëns-ig, valamint az ebben a felállásban zenei csemegének számító Ravi Shankar és Piazzola szerzeményei, de nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs és a magyar zene népszerűsítésére is.


2005 októberében szólóestje volt a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon. 2005-ben Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjat kapott. 2006 óta a Budapesti Fesztiválzenekar művésze, a 2009-es Végh Sándor Verseny egyik győztese.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2000 Melis László: Henoch apokalipszise
(The Apocalypse of Enoch)
BMC Records BMC CD 035
2002 Serei Zsolt: Nézek fel: csak fény
(Serei, Zsolt: I look up just light)
BMC Records BMC CD 073 További közreműködő: Juniku Spartakus - hegedű