Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Karasszon Dezső


orgona

Születési hely
Szentes
Születési dátum
1952

 
Középiskolai tanulmányait Debrecenben és Miskolcon folytatta, majd 1976-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen orgona és zenetörténet szakon. Ezután a debreceni Református Főiskolán kezdett tanítani, ahol a kórus munkájában is részt vett, valamint ő lett a Nagyerdei Református Templom orgonistája.

1978-ban lefordította R. Donington A barokk zene előadásmódja című könyvét, majd két évvel később H. M. Brown A reneszánsz zenéje című munkáját. 1980-ban ő szentelte fel a Nagyerdei Templom új orgonáját. 1983-ban magyarította J.H. van der Meer Hangszerek című könyvét. Girolamo Frescobaldi születésének 300. évfordulója alkalmából Karasszon Dezső három rádióelőadást tartott, valamint lemezre vette a szerző Canzoni alla francese című művét, amely az Év lemeze lett itthon.

Egyik kezdeményezője a Debreceni Konzervatórium orgona tanszéke megalapításának 1991-ben. 1993-ban alapítója a Schola Calviniana templomi kamarakórusnak, amely a XVI-XVII. századi, gregorián hagyományokon alapuló magyar református zenei örökség megőrzését tűzte ki céljául.

1994 és 1998 között további négy lemezen szerepel, amelyeken többek között Gárdonyi Zoltán, César Franck és Frescobaldi műveit játssza. Felvételt készít a Schola Calvinianával XVI. századi reggeli imádságokból. 2000-ben megjelenik Synopsis Gradualis - A gregorián ének és a magyar református istentisztelet című könyve.