Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Fekete Attila


ének - tenor

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1973

 
1991 és 1994 között Németh Gábor növendéke a váci Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd 1994-től 1999-ig Sziklay Erika tanítványa a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 2000-ben befejezi tanulmányait ének-énektanári szakon (summa cum laude). 1998-ban még főiskolásként debütált a budapesti Operaházban, ahol a Bohéméletben Parpignol, és a Saloméban az I. zsidó szerepét énekelte. Ezt követően a Bohémélet Rodolphe-jaként, a Leonce és Léna Leonce-aként, 2002-ben pedig Gounod Rómeó és Júlia című operájának férfi címszerepében mutatkozott be nagy sikerrel. Az elmúlt években a Normában (Pollione), a Bohéméletben (Rodolfo), az Otellóban (Cassio), a Rajna kincsében (Froh), a Hunyadi Lászlóban (címszerep), a Gianni Schicchiben (Rinuccio) és a Faust címszerepében volt hallható.

Az ifjú tenor gyakran lép fel hangversenyek szólistájaként is. Amerikai Egyesült Államokban (New York, Washington, Sarasota, Chicago), Japánban és számtalan európai országban adott komolyzenei koncertet 1997 és 2000 között. Énekes szólistája volt a Nemzeti Filharmonikusok 2003. évi őszi angliai turnéjának.

Díjak, elismerések:

2006 Liszt Ferenc-díj
2020 Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat