Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kurtág Márta


zongora

Születési hely
Esztergom
Születési dátum
1927
Weboldal

 
1927. szeptember 30., Esztergom - 2019. október 17., Budapest

Kurtág Márta öt éves korában, szülővárosában kezdett zongorát tanulni, első tanára Brenner Júlia volt. Tizenegy évesen tanulmányit Debrecenben folytatta. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett zongoraművész diplomát Antal István és Hernádi Lajos tanítványaként, kamarazene mesterei Weiner Leó és Mihály András voltak. Kadosa Páltól magánúton összhangzattant, formatant és zeneszerzést tanult.

1953 és 1963 között zongorát tanított a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 1972-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének korrepetitor-tanáraként dolgozott.

Több mint hét évtizeden keresztül volt Kurtág György felesége, alkotótársa és műveinek avatott tolmácsolója. Rendszeresen koncerteztek közösen, Kurtág kompozíciói mellett gyakran megszólaltatták Bach koráljainak négykezes átiratait is. Olyan neves fesztiválokon és koncerttermekben léptek fel, mint a Palais Garnier (Festival d’Automne à Paris), Cité de la Music (Párizs), Opera Garnier (Párizs), a Piano aux Jacobins (Toulouse), a Théàtre du Jeu de Paume (Aix-en-Provence), Queen Elizabeth Hall (London), Wigmore Hall (London), a Jerusalem Music Center, az Aldeburgh Festival, a Library of Congress (Washington), a Carnegie Hall (New York), a Tonhalle (Zürich), a Mozart-hét (Salzburg), vagy a Bécsi Ünnepi Hetek.

Zongorajátékát az ECM, a Col Legno és a BMC is rögzítette. 2009-ben lemezre vette Beethoven Diabelli variációit, az album a BMC Records gondozásában jelent meg.

2017-ben a zene világához való kiemelkedő hozzájárulásukért, valamint hosszú és odaadó zenei együttműködésükért a Franco Buitoni-különdíjat adományozták neki és férjének.