Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Vajda Gergely


karmester, klarinét

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1973
Weboldal

 
Vajda Gergely 1973-ban született karmester, zeneszerző, klarinétművész. Klarinéttanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kraszna Lászlónál és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kovács Béla professzornál végezte. 1989-ben elnyerte az Országos Richter János Fafúvós Verseny I. díját. 1996-ban diplomázott kiváló minősítéssel. Magyarországon és külföldön zenekari játékosként, szólistaként és kamaraművészként számos koncertet ad.

Az 1996-97-es tanévben - a Fúvóskarnagy-képző elvégzése után - felvételt nyert a Zeneakadémia Karmesterszakának III. évfolyamára, ahol Lukács Ervin professzor tanítványa. Többször vett részt Eötvös Péter karmester-zeneszerző mesterkurzusain, köztük a híres Darmstadter Ferienkursén és a hollandiai Kyrill Kondrashin Maasterklason, ahol a kurzusról forgatott film egyik főszereplője lett.

Zeneszerzési tanulmányait Kocsár Miklós vezetésével kezdte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd magánúton Eötvös Péter, Tihanyi László, Sári József és Jeney Zoltán segítségével folytatta. Darabjai többször hangzottak el a Budapesti Tavaszi, illetve Őszi Fesztivál, a Forrás Estek, valamint az Alkotó Muzsikusok Társasága koncertjein, a Magyar Televízió és Rádió közvetítésein és felvételein.

1992-ben a Forrás Kamarazenei Műhely alapító tagja, azóta is klarinétosa, karmestere, valamint műsorszerkesztője és szervezője. 1993-tól a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólóklarinétosa, szólistája, az Osztrák-Magyar Haydn Filharmónia tagja.

1994 decemberében megkapta az Artisjus Jogvédő Hivatal Nívódíját a kortárs magyar zeneművek bemutatása terén elért kimagasló eredményeiért. 1995-től két éven át a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneelmélet tanára, ugyanez évtől a Brass in The Five rézfúvós együttes művészeti vezetője.

1997-től a Liszt Ferenc Tanárképző Főiskola kamarazene-tanára. 1997 októberében Előjáték, Tánc és Mellékdal című művével elnyerte a Budapesti Őszi Fesztivál zeneszerzés pályázatának pénzdíját. A darab ősbemutatóját az Őszi Fesztivál Kamaraegyüttese élén maga vezényelte. 1997 novemberében a Marseilles-i Journées Internacionales de la Jeune Musique zeneszerzőversenyének döntőse. Hypersléndro című művét a zsűri dicséretben részesítette, és az Ensemble télémaque különdíját kapta. 1998. január 1-jétől a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar másodkarmestere. 1998-ban az Artisjus éves zeneszerzői támogatásában, 1999-ben Állami Fischer Annie előadói ösztöndíjban, 2000-ben Állami Kodály Zoltán zeneszerzői Ösztöndíjban részesült. 2018-ban átvehette a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat. 2020-ban pedig az ARTISJUS komolyzenei kategóriájának Előadóművészi Díjában részesült.

1999. április 24-én és 25-én debütál a Magyar Állami Operaházban Bartók: Csodálatos Mandarin és a Kékszakállú herceg vára című műveivel. 2000-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Eötvös Péter 3 nővér című operája magyarországi bemutatójának a karmestere. 2002 óta visszatérő vendégkarmestere volt többek között a Hamburgi Staatsopernek, a Montreali és az Atlantai Operának, az Omaha, a Baltimore Szimfonikusok, a Calgary, a Hamilton, a Winnipeg, és a Louisiana Filharmonikusok együtteseinek. Vezényelte a Los Angeles Symphonyt, a Frankfurti Rádiózenekart, a Toronto és a Montreal Szimfonikusokat, a St. Paul Chamber Orchestrát, a Palermo Opera zenekarát, és mások mellett a Louisville, Memphis, Milwaukee, Phoenix, San Antonio városok zenekarait, az ottawai National Arts Centre Orchestrát, a nemzetközi kortárs együttesek közül pedig az Ensemble Intercontemporaint, az ICE Ensemble-t, és a Klangforum Wient. Karmesterként közreműködött az Avignoni és a Strasbourgi Fesztiválokon, fellépett a chicagói Grant Park, és a New York-i Mostly Mozart Fesztiválon, valamint több alkalommal a Texas-i International Round Top Music és a kanadai Le Lanaudiére fesztiválokon, valamint a Budapesti Wagner Napokon.

2008-ban Vajda vezényelte a Salzburgi Ünnepi Játékok Bartók-est sorozatának záró előadását nemzetközileg ismert énekesekkel a Bécsi Filharmonikusok élén. 2009 júliusától négy éven át töltötte be a kaliforniai Music in the Mountains fesztivál művészeti vezetői és karmesteri pozícióját.

2011-től 2014-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első karmestere, majd első vendégkarmestere. 2011-től a Huntsville-i Szimfonikusok zeneigazgatója, 2014-től 2019-ig a Nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál művészeti vezetője. 2017-től a Portland Festival Symphony zeneigazgatója, 2019 óta az UMZE Kamaraegyüttes művészeti vezetője és az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány programigazgatója. Ugyanebben az évben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjává választotta. Az elmúlt öt évben vezényelte a Magyar Állami Operaház több produkcióját, köztük Busoni Doktor Faustjának magyarországi bemutatóját, illetve Dohnányi Ernő A tenor című vígoperájának világpremier lemezfelvételét, valamint vezényletével jelent meg Eötvös Péter Paradise Reloaded (Lilith) című operájának világelső CD felvétele is.

Vajda Gergely a Dispeker Artist Management és a Microcosmos Művészügynökség művésze.

lásd még: Vajda Gergely - zeneszerző

Díjak, kitüntetések:
2020 Gundel Művészeti Díj
2018 Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1997 Kortárs magyar zene trombitára és hárfára
(Contemporary Hungarian Music for Trumpet and Harp)
Hungaroton HCD 31734
1997 Martinu, Bohuslav: Kamarazene
(Martinu, Bohuslav: Chamber Music)
Hungaroton HCD 31674
1998 Kováts Kolos: Auditio Appleton Picton BCC 27
2001 Horgas Eszter Arcai II. - Hazafelé Gramy Records GR-028
2001 Stormy Weather BSB Music Bt. BRASS 001
2002 Madarász Iván: Orfeusz gesztusai; Dionüszosz geometriája; Archai-Archi; Tabulatúra; Egyperces novellák; Talizmán
(Madarász, Iván: Orpheus's Gestures; Dionysus's Geometry; Archai-Archi; Tablature; One-minute Stories; Talisman)
Hungaroton HCD 32147
2004 Eötvös Péter: Snatches
(Péter Eötvös: Snatches)
BMC Records BMC CD 097
2005 Bánkövi Gyula: Ezüstszárnyú lepkék, Miserere, A Pokol kapuja, Eszmélet, Harmoni(k)averseny
(Bánkövi, Gyula: Silver Winged Butterflies, Miserere, Porte de l'enfer, Consciousness, Accord(ion) Concerto)
Hungaroton HCD 32344
2009 Eötvös Péter: As I Crossed a Bridge of Dreams (Az álmok hídján mentem át)
(Eötvös, Péter: As I Crossed a Bridge of Dreams)
BMC Records BMC CD 138
2010 Hubay Jenő összes műve mélyhegedűre
(Jenő Hubay: Complete Works for Viola)
Hungaroton HCD 32626 Összkiadás
2011 Új Magyar Zenei Fórum 2011 zeneszerzőverseny
(New Hungarian Music Forum 2011 composers' competition)
BMC HMIC BMC PCD 28
2012 Vajda Gergely: Barbie Blue; Gulliver Fárémidóban; Beszélgetések gyerekekkel
(Gergely Vajda: Barbie Blue; Gulliver in Faremido; Conversations with Children)
BMC Records BMC CD 202
2016 Eötvös Péter: Paradise Reloaded (Lilith) BMC Records BMC CD 226
2018 Vajda Gergely: Klarinét Szimfónia
(Gergely Vajda: Clarinet Symphony)
BMC Records BMC CD 274