Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Mády-Szabó Eszter


cselló

Születési hely
Budapest
Születési dátum
Együttes
Weboldal

 
Mády-Szabó Eszter csellóművész zenélés iránti elköteleződését és elindulását a pályán nagyban motiválta élete első csellóversenye 10 éves korában, melyen kiemelt nívódíjat szerzett, amire nem is számított. Ezután egyre nagyobb lelkesedéssel vett részt a zeneiskolai zenekarban, aminek tagjaként Franciaországban és Belgiumban is koncertezett, közben pedig két csellóversenyen is dobogós helyezést ért el.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében tette le bachelor diplomáját, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéses művész és művész-tanár mester diplomájáit. A versenyzést továbbra sem hagyta abba, 2011-ben 3. helyezést kapott a Starker János Országos Gordonkaversenyen, és győri évei alatt rendszeres díjazottja volt a Tudományos Diákköri Konferenciáknak szólistaként és kamarazenészként, valamint többszöri helyezettje az Országos Dohnányi Ernő Kamarazenei Versenyeknek. Egyik legkiemelkedőbb eredménye a 2015-ben szerzett harmadik helyezése az olaszországi “Interanional Premio Cittá di Padova” verseny szóló virtuóz kategóriájában. 2013-ban Köztársasági Ösztöndíjban részesült.

Eszter számos hazai és külföldi városban lépett már fel kamarazenészként, valamint szimfonikus és vonós zenakarok tagjaként. 2019-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Martha Argerich-cel, valamint Takács-Nagy Gáborral turnézhatott, de több ízben vett részt a MÁV Szimfonikus Zenekarban és az Arpeggione Kammerorchesterben is. Többek között játszhatott Kocsis Zoltánnal, Kobayashi Ken-Ichiro-val, Donato Renzettivel és Baráti Kristóffal is. Szólamvezetőként 2015-ben Pinchas Steinberg vezetésével szerepelt a Zeneakadémia Nagytermében. Jelenleg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Trio Energico tagja. Emellett komoly fellépései vannak sikeres cselló duójával, a Duo RedWhite-tal is.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2020 Trio Energico: Korszakok Gyöngyszemei
(Trio Energico: Timeless Masterpieces)
Magánkiadás Saját