Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Trio Energico


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
2015
Weboldal

 
A Trio Energico egy fiatal, magyar művészekből álló klasszikus zongoratrió. Az együttest 2015-ben alapította meg Ilsofai Csenge (hegedű), Vida Mónika Ruth (zongora) és Mády-Szabó Eszter (cselló), mikor még mindhárom zenész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult. A jó barátság és összhang a zenélésben is nagyon hamar megmutatkozott: alig pár hónap együttműködés után kiemelt nívódíjat kaptak a Dohnányi Ernő Országos Kamarazenei Versenyen, majd ugyanebben az évben megnyerték a XIII. Premio Citta di Padova International Music Competition-t Olaszországban. 2016-ban megnyerték a Danubia Talents International Competition-t, valamint a The Art of Chamber Music International Competition-t.

Megfordultak 2016-ban az Egyesült Államokbanban vendégművész együttesként a Lancaster International Piano Festival-on. Turnéztak Olaszországban, Romániában, Bulgáriában. Koncerteztek a Szófiai Filharmónia Kamaratermében, a Római és Bukaresti Magyar Akadémián, a sinaiai Peles Kastélyban, a padovai Palazzo Zacco Armeni-ben, a velencei Palazzo Albrizziben. Szerepeltek a 2015-ben megrendezett Milano Expo-n, élő koncertet adtak a Bartók Rádióban 2016-ban, interjút adtak a Bonum Televízióban 2019-ben, valamint ugyanebben az évben felléptek a keszthelyi Festetics Kastélyban a Klassz a pARTon fesztivál meghívására. Visszatérő vendégei a váci Püspöki Palotának. Több ízben adtak koncertet a Budai Vár Zenetudományi Intézetében és a Művészetek Palotájának Üvegtermében.

A nevesebb eseményeken túl számos egyéb fellépés áll mögöttük. A felnőtt közönségnek szóló koncerteken kívül ifjúsági és gyermekműsort is adtak már. Repertoárjuk igen terjedelmes és színes skálán mozog, a legismertebb művek mellett ritkábban játszott kincsek is megtalálhatóak rajta a barokktól kezdve egészen napjainkig. Céljuk a klasszikus repertoáron túl a nemzetközi és magyar kortárs zene népszerűsítése is, amit örömmel illesztenek be koncertjeikbe. Az egyik fontosabb ilyen esemény a 2016-ban megrendezett Gárdonyi életműkoncertek finálé estje volt. A 2019-es év lehetőséget adott nekik első lemezük felvételére a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, melynek címe “Korszakok gyöngyszemei”. Ennek bemutató koncertje 2021-ben valósult meg a budapesti Festetics Palotában, szintén az NKA támogatásával. 2022-ben koncertet adtak a Magyar Zene Háza szakmai megnyitóján.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2020 Trio Energico: Korszakok Gyöngyszemei
(Trio Energico: Timeless Masterpieces)
Magánkiadás Saját