Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Gayer Ferenc


basszusgitár, nagybőgő

Születési hely
Karcag
Születési dátum
1955

 
Gayer Ferenc a soproni zeneiskolában kezdte zenei tanulmányait, ahol Klafsky Henrik fedeztette fel vele a bőgőben rejlő lehetőségeket. Érettségi után a pécsi műszaki főiskolán folytatta a tanulmányait, aztán újra visszakanyarodott a muzsikához: felvették a konzervatóriumba. Ekkor már végleg maradt a zene mellett. Elvégezte a jazz tanszakot is, miközben folyamatosan játszott különböző együttesekben vagy szólóművészek kísérőjeként.

A nyolcvanas években a 2011-ben tragikus körülmények között elhunyt Pleszkán Frigyes triójában zenélt (Pleszkánnal 1977 óta rendszeresen játszott együtt). Ezután felkérést kapott a Budapest Ragtime Bandtől, amelynek 1991 óta művészeti vezetője is. Két éve hatalmas sikert arattak Mexikóban, ahova hamarosan visszatérni szándékozik. Ezen kívül új albumon is dolgoznak, melyen ismert amerikai slágereket szólaltatnak majd meg magyarul.

Jelenlegi formációi: Kelemen Angelika Jazz Quartet, Pastell Contemporro.

2020-ban Máté Péter-díjban részesült.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1996 Cornologia Hungaroton HCD 31652
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2007 Annyi arc ismerős Magánkiadás BRBCD009