Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Németh Gábor


hegedű


 
Németh Gábor hét éves korában kezdett el hegedülni a Fischer Annie Zeneiskolában, ahol Bekényiné Puskás Ildikó volt a tanára. 2009-ben felvételt nyert a Bartók Béla Konzervatóriumba, ahol kamarazenét kezdett tanulni Kertész István osztályában. Olyan kiváló tanároktól tanulhatott, mint például Petőfi Erika, Tóth Erika, Varga István és Horn András.

2014 óta játszik az Anima Musicae Kamarazenekarban. Mindeközben tovább folytatta tanulmányait is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, szintén Kertész Istvánnál. Tanulmányai során töbször felléphetett a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarával koncertmesterként és szólamvezetőként. Számos mesterkurzuson gyarapította tovább tudását, melyek során olyan neves művészektől és professzoroktól tanulhatott, mint például Wagner Rita, Takács-Nagy Gábor, Giovanni Guzzo, Kokas Katalin, Pierre Amoyal, Dora Schwarzberg, Rohmann Imre, Philipp Setzer és Ulf Schneider. De tanult a németországi Hundisburg Sommer Musikakademie-n, valamint a Nemzeti Filharmonikusok Zenekari Akadémiáján, és Hollandiában, a groningeni Prince Claus Conservatoire-on Sebestyén Katalin osztályában, Campus Mundi ösztöndíjjal, diplomáját 2019-ben vehette át.

2017-ben ő képviselte a Zeneakadémiát a Kamarazenei Fesztiválon Shanghaiban, ahol kínai és lengyel zenészekkel adott koncertet. Számos kamarazenei formációval koncertezett már országszerte, 2018-ban pedig alapítótagja volt a Soul Group kamarazenei együttesnek, és még ugyanebben az évben részt vett a Noord Nederlands Orkest zenekari projektjeiben.

Számos zenei versenyen vett részt, és ért el helyezést. 2006-ben az I. Rados Dezső Hegedűversenyen ezüst díjas, 2007-ben pedig kiemelt nívódíjas volt a XII. Koncz János Hegedűversenyen Budapesten. 2009-ben szintén ezüst díjas lett a II. Rados Dezső Hegedűversenyen. 2014-ben a második díjat vehette át az Országos Kamarazenei Versenyen Szegeden, 4 évvel később pedig a XV. Országos Dohnányi Kamarazene Találkozó és Versenyen Debrecenben nem csupán a kiemelt nívódíjat, de a rektori különdíjat is neki ítélték.