Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Hámori Máté


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1983
Weboldal

 
Hámori Máté a fiatal magyar karmester generáció kiemelkedő tagja. Középfokú zeneszerzés és zongoraművészi tanulmányait követően a budapesti Zeneakadémia karmesterképző szakán diplomázott 2006-ban. 2003-ban megalapította a Teatro di Musica kamarazenekart, amellyel az elkövetkező években számos koncertet adott, és több bérletsorozatot is elindított. 2005-től kezdve a hazai szimfonikus zenekarok többségét vezényelte, visszatérő vendége a és a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak. 2012 óta a Szolnoki Szimfonikus Zenekar állandó karmestere, 2009 óta pedig Vásáry Tamás asszisztenseként segíti a Kodály Zoltán Világzenekar munkáját. Több európai nagyvárosban fellépett Franciaországban, Olaszországban, Csehországban és Romániában. Partnerei között szerepelt többek között Rost Andrea, Vásáry Tamás, Lencsés Lajos és Csáki András.

2013 májusában mutatkozott be az Erkel Színházban a Hunyadi László című opera dirigenseként. Ezt követően ez év novemberében ő dirigálta Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása című operájának budapesti operaházi bemutatóját is. A huszadik századi és kortárs zene műsorra tűzését kiemelt fontosságúnak tartja, számos új mű megrendelése és bemutatása is a nevéhez kötődik, többek között Kerékfy Márton, Kákonyi Árpád, Zombola Péter, Horváth Balázs művei. 2013 januárjában a budapesti Mini Fesztivál koncertjén Hollós Máté és Madarász Iván egy-egy művét mutatta be a Győri Filharmonikusokkal, nagy sikerrel.

A kortárs zene mellett kulcsfontosságúnak tartja az ifjúság zenei nevelését is. 2006 óta több száz iskolai és ifjúsági koncertet vezényelt a Zeneakadémia nagytermétől párszáz lelkes falvak művelődési házáig a legkülönbözőbb helyeken. Számos operát mutatott be ily módon a gyerekeknek, többek között Donizetti, Mozart és Haydn műveit, és több új típusú ifjúsági koncertformula is a nevéhez köthető. Új, verses szöveget készített például Britten: Az ifjúság zenei kalauza című művéhez, vagy egy Bartók és Ravel művekre épülő program keretében a kortárs mesét ötvözte élő homokanimációval.

2013 szeptembere óta művészeti vezetője az @@KAR_108## -nak. A 2013–14-es évadban több új sorozatot is elindított az együttessel, melyeknek célja egy újabb közönségréteg megszólítása. Ezek közé tartozik a háromrészes Mozart és Beethoven sorozat, melyeknek a BMC nagyterme ad otthont, vagy az ifjúsági koncertek az óbudai általános iskolákban. Hosszú távú tervei között szerepel az együttes művészi színvonalának emelése és stabilizálása, egy fiatalok számára is vonzó, és komoly értékeket képviselő közösség kiépítése.

2017-ben a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki, 2019-ben pedig átvehette a Liszt Ferenc-díjat.