Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bényei Tamás


trombita, banjo, ének

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1964
Együttes

 
1964. november 5-én született Budapesten. Siómaroson, Balatonszabadi-falun és Siófokon töltötte gyermekkorát. Már ebben az időszakban megérintette a 30-as évek zenéjének varázsa. Kilencéves korában kezdett trombitálni a siófoki zeneiskolában, ahol - bendzsósként - fellépett az Apáti János által vezetett dixieland zenekarral.

1979-ben, tizennégy éves korában Budapestre került a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába, a trombitálást egy időre abbahagyta. 1985-ben Szapudi Istvánnal alakított gitárduót, és egyedüli nem jazz-konzervatorista zenekarként bejutottak a Magyar Rádió Jazz Versenyére. Érettségi után egy évet műszaki rajzolóként dolgozott, majd húsz évesen felvették a Képzőművészeti Főiskolára, ami az akkori rend szerint egy év sorkatonai szolgálatot eredményezett. Itt Jazztramps néven öttagú dixieland band-et alapított, amivel Budapesten kívül Bécsben, Párizsban és Cannes-ban is fellépett. 1988-ban a zenakar a @@KAR_136## nevet kapta, felállása lassan állandósult. A főiskola negyedik évében felvételizett a jazz-tanszakra is, ahol (fél évre) Tomsits Rudolf növendéke lett.

1989-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán grafikusként, posztgraduális tanulmányait 1991-ben fejezte be. A Hot Jazz Band 1994-ben meghívást kapott Le Havre-ba, a Nemzetközi Louis Armstrong Jazz Versenyre, amit nagy meglepetésre meg is nyertek. Ezután számos versenydiadal következett, melyek közül az 1995-ös St. Raphaelben elért első helyre a legbüszkébbek, itt 53 európai és egy ausztrál zenekar közül kerültek ki nyertesként.

1996-ban Hungarian All Stars egy alkalmi formációt hozott létre (tagjai: Molnár Gyula - klarinét, Bényei Tamás - trombita, Nagy Iván (Benkó DB) - harsona, Apáti János - zongora, Juhász Zoltán - bőgő és Papa Fleigh - dob). Egy rádiós felvételen és két koncerten szerepeltek.

Szólistaként részt vett 1996-ban a Magyar-Amerikai Opera Gálán, ahol a Porgy és Bess-ben bendzsózott a Magyar Állami Operaház zenekarában. A Magyar Rádió Szimfonikusaival három ízben szerepelt különböző gálákon.

1998-ban a St Address-beli versenyen elnyerte a legjobb szólistának járó díjat, 2002-ben pedig - énekesként - eMeRTon díjat kapott. Közreműködött a a Muddy Shoes, a Molnár Dixieland, Spodee O Dee, Paid Holiday, Nagy Szabolcs és Gerendás Péter lemezein.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1999 Hot Jazz Band Plays Gershwin Hot Jazz Band HJB03
2000 Hot Jazz Band: 15. Jubileum Hot Jazz Band HJB 005
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD