Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Vass András


karmester

Születési hely
Marosvásárhely (Tirgu Mures - Romania)
Születési dátum
1979

 
Vass András 1979-ben, Marosvásárhelyen született. Zenei tanulmányait a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban kezdte, ahol 12 évig tanult zongora szakon. 2 évig folytatott magántanulmányokat Csíky Boldizsár zeneszerzőnél. 1999-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakán Lukács Ervin, Ligeti András és Gál Tamás tanítványa volt. 2004-ben kitüntetéssel diplomázott (okleveles karmesteri diploma, mesteri fokozat). Karmesteri tanulmányai mellett 2 év ütőhangszeres képzésben is részt vett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Még egyetemi hallgatóként több magyar és román szimfonikus zenekart vezényelt. 1995 és 1997 között billentyűs volt a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Zenekarában (zongora és cseleszta). 2003 júniusában a Donáth Ede emlékdíjat vehette át. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, ahol 2006 szeptemberétől felkérésre dolgozó szerződéses betanító karmester lett. 2009 őszétől a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere és zeneigazgatói asszisztense.

Számos neves művésszel dolgozott már együtt, köztük Dana Borsannal (Mozart zongoraversenyek) és Sümegi Eszterrel (Verdi esték), Kelemen Barnabásal, Baráti Kristóffal, Várjon Dénessel, Várdai Istvánnal, Miklósa Erikával, Fenyő Lászlóval, Olli Leppäniemivel, Olivier Latryval, Lakatos Györggyel, Frankl Péterrel és Bogányi Gergellyel. Fellépett többek között a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarával, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral, a Matáv Zenekarral, a Szebeni Filharmonikus Zenekarral, a Solti Kamarazenekarral, a Pannon Filharmonikusokkal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal és a Lappeenranta City Orchestrával.