Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Ittzés Tamás


hegedű, zongora, ének

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1967
Együttes
Weboldal

 
1967. szeptember 20-án született Budapesten. Hatévesen kezdett hegedülni Róbert Gábornál, nyolcéves kora óta zongorázik. 1982-86 között a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában volt hegedű szakos növendék (tanárai Galina Danyilova és Rónaszéki Tamás voltak), 1986-ban második helyezést ért el az Országos Szolfézs Versenyen. 1986-88 között a Zeneakadémia karvezetés szakos hallgatója, 1988-tól hegedű szakon végezte tanulmányait Vermes Mária majd Zs. Szabó Mária növendékeként. Kamarazenei tanulmányait többek között Devich Jánosnál, Kurtág Györgynél és Rados Ferencnél végezte. 1993-ban kapta meg kitüntetéses diplomáját.

1991-től a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola hegedű- és kamarazene tanára. Kecskeméten 2000-ben megszervezte a szakközépiskolásoknak és főiskolásoknak kiírt, nagy érdeklődést kiváltó Bach-versenyt. Szólóban és kamarazenészként egyaránt koncertezik, 1991-95 között a Kecskeméti Kamaraegyüttes tagja majd koncertmestere, 1996-99 között a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertmestere. 2002-2005 között a Zeneakadémián doktorandusz-hallgató.

Amerikában a columbusi (Ohio) Capital University-n és a New York-i Brearly Schoolban tartott mesterkurzust és hegedű- illetve kamarazene bemutató tanítást. 1999-ben az ESTA (Európai Vonóstanárok Szövetsége) angliai konferenciáján három bemutató előadást tartott angolul a Kodály-módszer hegedűtanításban való alkalmazásáról. 2004 decemberétől az ESTA Hungary elnöke (a ZETA - Zenetanárok Társasága - vonóstagozatának vezetője).

1985-ben alakította meg a @@KAR_224##et, amelynek vezetőként illetve szólózongoristaként azóta is tevékeny tagja. Ebben a stílusban kifejtett munkáját a hazai és külföldi koncerteken kívül tíz CD, az amerikai Scott Joplin Nemzetközi Ragtime-Zeneszerzői Verseny első díja és 2000-ben megjelent Liszt Ferenc hatása a ragtime- és swing korszakban c. díjnyertes tanulmánya illetve a zenekarral 2003-ban "Az év jazzegyüttese"-ként elnyert eMeRTon-díj is bizonyítja. Főszervezője az 1992 óta létező Nemzetközi "Bohém" Ragtime & Jazz Fesztiválnak.

Zeneakadémiai éveitől kezdve publikált zenei, főleg jazz-témájú cikkeket, riportokat, recenziókat (többek között a Jazzben, a Magyar Nemzetben, a Gramofonban, Internetes újságokban), 1999 őszétől két évig az AUDIO c. szaklap komolyzenei rovatvezetőjeként dolgozott.

2020-ban az Artisjus komolyzenei kategóriájának Zenetanári Díjában részesült.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2007 Jazz Hungaricum CD 1 - Ragtime in Hungary Pannon Jazz PJ 1061