Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Födő Sándor, ifj.


ütőhangszerek

Születési hely
Születési dátum
1981
Együttes

 
1981. április 10-én született. Hatévesen kezdett el zongorázni egy hatosztályos állami zeneiskolában. Ezt követően zenei gimnáziumba került, és a zongora mellé felvette a klasszikus ütő szakot (marimba, xilofon, vibrafon). Az iskolában eltöltött évek után magán úton folytatta tanulmányait jazz-zongorán, Horváth András, Perczel György, később Nagy János tanároknál; dobon Kőszegi Imrénél és Baló Istvánnál tanult. Ütőhangszeres tudására autodidakta módon tett szert. Hatással volt rá többek közt Trilok Gurtu, Giovanni Hidalgo, Luis Conte és Don Alias. Zenekarban való szereplését a N.O.coM.M.ent együttesben mint vendégzongorista, majd mint ütőhangszeres kezdte.
Az elmúlt években a következő zenészekkel, együttesekkel játszott: Horgas Eszter, Sólyom Tamás, Tolcsvay László, Sebestyén Márta, Sípos Mihály, Lovász Irén és a Hungarian World Music Orchestra, Desney Bailey, Rét, Ricardo Salsa Club, Freeport (ex-Tax Free), Freak, Road Kill Cafe, Gerendás Péter és a Los Gerendos, Másik János, Silent Way és Jazzpression. Több színházi produkcióban is részt vett. 1995-ben kezdett el zenét írni. Ezeket a dalokat első zenekarával a 11 tagú Polyphonia Banddel adta elő (instrumentális jazz-rock), ahol billentyűs hangszeren játszott. Ebből a zenekarból alakult meg a Kis Generáció, ahol már profi zenészekkel dolgozott. Ezen időszak dalaiból született meg első önálló lemeze "For a long time" címmel. Ezt követte a Dafina zenekar. A mai napig is számos produkcióban közreműködik ütősként, zongoristaként, illetve zeneszerzőként, köztük Ágenssel, az Azuma Clannal, Bródy Jánossal, az Egyszercsak zenekarral, Halász Judittal, a Kolindával, Nikola Parovval, Presser Gáborral és a Romantic együttessel.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2001 Horgas Eszter Arcai II. - Hazafelé Gramy Records GR-028
2004 Gergő Borlai: Sausage TOM-TOM Records TTCD 59
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD
2009 Juhász Gábor: 1978 X-produkció XP 040
2009 Babel TOM-TOM Records TTCD 120