Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Csordás Klára


ének - mezzoszoprán

Születési hely
Cegléd
Születési dátum
Weboldal

 
Csordás Klára 6 évesen kezdte zenei tanulmányait egy, a Kodály-módszert alkalmazó iskolában, s emellett zongoraórákat vett. 16 évesen a Bartók Béla Konzervatóriumban, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol operaénekesi és zenetudósi diplomát is szerzett. Tanárai Fekete Mária, Kurtág György, Kroó György és Somfai László voltak. Számos mesterkurzuson vett részt, többek közt Jevgenyij Nyesztyerenkóval, Hans Hotterrel és Helmut Rillinggel. Diplomájának megszerzése után a Bécsi Zeneakadémián tanult tovább Hilde Rössel-Majdannál.

Énekművészi pályáját szólistaként a Nemzeti Filharmóniánál, operaénekesként pedig Bécsben kezdte. Később a Mannheimi Nemzeti Színházba szerződött, ahol énekelte Cinderella, Rosina, Hänsel, II. Dáma, Orlofsky, Dorabella, Cherubino és Waltraute szerepét. Ezután négy évig a Stockholmi Királyi Operaházban és a Folkoperanban dolgozott a neves színpadi rendezővel, Lars Rudolfsonnal. Föbb szerepei: Eboli, Amneris, Judit, Preziosilla, Brangäne, Jocaste, Carmen, Kundry stb.

A jelenleg Párizsban élő, Cziffra-díjas művésznő fellépett többek között az Opera Bastilleban, a Théâtre des Champs Elyséesben, a Cité de la Musiqueban (a l’Ensemble Intercontemporennel), a Herkulessaalban (a Bayerische Rundfunkkal), a Wigmore Hallban, a Tetro Colónban Buenos Airesben, Gulbenkian Foundation Lisbonban .

New Yorkban, Am Hagenben, Frankfurtban, Szófiában, Párizsban, Stuttgartban, Oaxacában, Bécsben, Montrealban, Phoenixban, Párizsban, Budapesten, Genfben és Tbilisziben koncerteket és szólóesteket adott. Rendszeresen dolgozik a Magyar Rádióval, a kortárszene világában pedig Eötvös Péterrel, Wolfgang Rihmmel, Szofia Gubajdulinával, Salvatore Sciarrinóval, Matthias Pintscherrel és Sáry Lászlóval. Mauricio Kagellel szoros munkakapcsolatban állt két évtizeden át, számos produkciójában működött közre.

Az anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, svédül spanyolul és olaszul kitűnően beszélő művésznő orosz, lengyel és norvég nyelven is énekel, így dalrepertoárja kivételesen gazdag. Bartók-dalokat tartalmazó CD-je a Pyramid Recordsnál, Chants Sacrés című, Fassang Lászlóval készített albuma pedig a Forlane kiadónál jelent meg.


 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
Bartók Songs with Klára Csordás Pyramid Records PYR13509
2015 Hyperion sorsdala
(Hyperion's song of destiny)
BMC Records BMC CD 218