Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Fürst János


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1935

 
Számos kiváló karmesterhez hasonlóan, Fürst János is hegedűsként kezdte zenei pályáját. Szülővárosában, Budapesten végezte el a hegedű-tanszakot a Liszt Ferenc Zeneakadémián, majd a Párizsi Konzervatóriumban tanult, ahol elnyerte az első díjat. Az ezt követő évtizedben zenekarvezetőként dolgozott: 1963-ban megalapította az Ír Kamarazenekart - ezután kezdődött igazi karmesteri pályafutása. Fürst János vezető karmesteri és zeneigazgatói posztot töltött be Malmőben, Aalborgban, Dublinban, Marseilles-ben és Winterthurban, és több évig volt a Helsinki Filharmonikus Zenekar vezető vendégkarmestere. 1972-es londoni debütálása óta az összes nagynevű londoni zenekart vezényelte már, beleértve a Londoni Szimfonikus Zenekart és a Királyi Filharmonikusokat is. Rendszeres felkéréseket kap Európa nagyvárosaiból és más országok - például Izrael, az Egyesült Államok és Új-Zéland - vezető zenekaraitól vendégfellépésekre. Fürst János az operák világában is otthonosan mozog, kilenc évet töltött a Marseilles-i Opera zeneigazgatói székében, valamint rendszeresen vendégszerepelt az Angol Nemzeti Operában és a Skóciai Operában, nemrégiben pedig a Királyi Stockholm Operában.
Zsúfolt koncertprogramjai mellett igen nagy figyelmet fordít a fiatal muzsikusok továbbképzésére is: 1997 szeptembere óta a Párizsi Konzervatórium karmesterképző szakának tanáraként is működik. A tavalyi évadban már dolgozott a Nemzeti Énekkarral, akkor Dvořák Stabat Materét vezényelte nagy sikerrel.