Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Hlavacsek Tihamér


zongora

Születési hely
Orosháza
Születési dátum
1977
Weboldal

 
Hlavacsek Tihamér zongoraművész 2003-ban debütált a new york-i Carnegie Hall Weill Recital Hall-jában. A világ legrangosabb hangversenytermei közül bemutatkozott a lipcsei Gewandhausban, a berlini Konzerthausban, és a párizsi Chatelet Színházban is. Turnéi során többek között Bostonban, Washingtonban, Bécsben, Rómában, Milánóban és Európa számos más országában hallhatta játékát a közönség.
Az Euro Musica Vitae 2000 televíziós fesztiválon -az Európából beválasztott két zongorista egyikeként - nagy sikerrel szerepelt. Ekkor figyelt fel a fiatal tehetségre Frankl Péter zongoraművész. Egyéb fesztivál meghívásai között olyan események is szerepeltek, mint az Europamusicale 2004 (Németország), Como-i Ősz, European Piano Forum (Berlin), Cliburn Piano Institute, Fazioli Zongorafesztivál, Savaria Interforum, Budapesti Zenei Hetek és a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A Hauser Adrienne és Kocsis Zoltán által vezetett „A Zongora Ünnepe Keleten” fesztiválon szóló hangversenyt adott 2000-ben. A Danubia Ifjúsági Szimfónikus Zenekarral koncertezett Magyarországon és külföldön Héja Domonkos, valamint a Nemzetek Zenekarával, Justus Frantz vezénylete alatt.

Számos hazai és nemzetközi zongoraverseny első helyezettje (többek között Földes Andor, Gandolfi, Trieszt). 1998-tól, a Magyar Rádió szólistája, 2002-ben a Glaxo Smithkline pályázat elnyerésével annak támogatott művésze lett. Felvételei hallhatóak a Magyar Rádió, az amerikai National Public Radio, a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Svéd Rádió és Televízió adásaiban. Első szólólemezét –a Trieszti Nemzetközi Zongoraverseny győzteseként- Rómában készítette. Jelenleg Goldmark összes zongoraművének felvételén dolgozik a Hungaroton számára.

A fiatal zongorista generáció ígéretes művészeként szereplője a 2001-ben készült A magyar iskola című dokumentumfilmnek valamint a Kocsis Zoltánt bemutató portréfilmnek.

A budapesti Bartók Konzervatórium és a Zeneakadémia hallgatója volt Benkő Zoltán, Falvai Sándor, Gulyás István és Devich Sándor növendékeként, majd a Yale Universityn szerzett Master’s diplomát Frankl Péter osztályában.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2006 Mozart és Brahms
(Mozart & Brahms)
Vox Artis VA008