Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Lakatos Roby


hegedű

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1965

 
6 éves gyermekként a Dankó Pista emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett színpadra, óriási sikert aratva. Majd 18 évesen már Brüsszelben fedezte fel a világot, és a világ őt. Azóta is ebben a városban él. Szinte saját klubja lett az a brüsszeli étterem, ahol először hallotta játszani Robyt Jehudi Menuhin, később Stephane Grapelli és mások. Menuhin fedezte fel a világnak Roby Lakatost, pártfogásába vette, és szakmai útján barátként és mentorként egyaránt segítette. Grapelli utolsó lemezfelvétele a Roby Japánban rögzített albumán elhangzó mű. Olyan művészekkel játszott, mint Vadim Repin, Randy Brecker, Giora Feidman, Herbie Hancock, vagy Maxim Vengerov.

2005-ben megjelent albuma a Fire Dance. Különleges hangulatú zenéje a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz muzsika stílusjegyeit, műfaji elemeit felhasználva születik meg. Ehhez társul kivételes előadói képessége, amely felejthetetlenné teszi előadásait. Virtuozitását Paganinihez hasonlítják, kisugárzása és a színpadon is jelen lévő zeneszeretete azonban a technika fölé emelte. A hegedűvirtuóz az utóbbi években világhírű lett; első lemezeit a Deutsche Grammophon adta ki, új albumát a szintén Universale tag Avanti Classic jelentette meg. Zenekarával - amely a műfajnak köszönhetően szintén formabontó - járja a világ legnagyobb koncerttermeit (Prága, Párizs, New York, London, Tokió), a leghíresebb fesztiválok meghívott művésze az USA-tól Ausztráliáig. Roby Lakatos a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével kitüntetett hegedűművész, aki nemrég Mexikóban hasonló elismerésben részesült. Kiváló muzsikus társai: Cséki Kálmán zongorán, Bóni László hegedűn, Bangó Ernő cimbalmon, Németh Oszkár bőgőn, Rontó Attila gitáron.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2001 Roby Lakatos with Musical Friends Universal UCCH - 1002
2006 Lakatos, Tony: Gypsy Colours Skip Records SKP 9062-2