Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bontovics Kati


ének

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1953

 
A 2005-ben Szabó Gábor-díjjal kitüntetett Bontovics Kati a magyar jazzénekesnők first ladyje. 1973 és 1977 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Vukán György és Gábor Éva tanítványa volt, de már 1969 óta hivatásos előadóművész. 1969-75-ig a Scampolo együttes tagja, ezután pedig vezető jazz-zenekarokkal szerepel. 1977-85-ig Vukán György triójával dolgozott, majd egy évvel később a Budapest Big Band tagjaként egyebek közt a Pori Jazz Fesztiválon lépett fel nagy sikerrel. Turnézott még Kőszegi Imre és Tomsits Rudolf formációival is. Rendszeresen hallható a Vukán Trióval és a Trio Midnighttal. 1988 óta vezeti saját együttesét. 1997-től Jiggs Wigham vendégszólistája. Egyéni hangja, temperamentuma, "jazz feeling"-je és biztos stílusérzéke a swinghez éppúgy, mint az R'n'B és a soul irányzatokhoz az egyik legismertebb és legelismertebb hazai jazzénekesnővé tette.

A Bontovics Kati Group - melyben közreműködik még Friedrich Károly harsonán és basszusgitáron, Cselik Gábor billentyűs hangszereken és Berdisz Tamás dobon - a mainstream, be-bop, rhythm-and-blues, soul stílusokat képviseli. Tagjai számos hazai és külföldi fesztiválon, illetve külföldi jazznagyságokkal léptek fel, külön-külön is meghatározó személyiségei a hazai jazzéletnek.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2005 Hungarian Jazz Store BMC HMIC BMC PCD 016 Promóciós kiadvány, kereskedelmi forgalomban nem kapható / 4 CD