Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Tóth Zoltán


brácsa

Születési hely
Születési dátum
1950

 
Tóth Zoltán (1950 - 2013. augusztus)A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott 1973-ban. Tanára brácsán Lukács Pál, kamarazenében Mihály András volt. 1975-ben I. díjat nyert a Budapesti Nemzetközi Brácsaversenyen. Tudását a Yale Egyetemen Raffael Hillyernél, Kanadában Székely Zoltánnál, valamint Végh Sándor mesterkurzusán csiszolta tovább. Versenygyőztesként Tóth Zoltán hamarosan ismert szólista és kamaramuzsikus lett. Az Éder Quartett tagja 1973-84-ig, velük számos hanglemezfelvétele készült. A vonósnégyessel I. díjat nyert az Eviani Nemzetközi Versenyen 1976-ban és Münchenben 1977-ben. Szólistaként a Rádiózenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lépett fel Fischer Iván, Lehel György és Kobayashi Ken-Ichiro vezénylete alatt. Közben 1975 és 84 között a Zeneművészeti Főiskola brácsa-professzora volt.
1984-ben Franciaországban telepedett le, és a John Eliot Gardiner irányítása alatt álló Lyoni Opera zenekarának szólóbrácsása volt 1990-ig. Gardinerrel szólistaként is fellépett, többek között a Royal Albert Hallban Londonban, ezt a koncertet a BBC Televízió is közvetítette. Szóló fellépései mellett a Lyoni Nemzeti Zeneakadémia brácsa- és kamarazene tanára 1987 óta. A Ravel Vonósnégyes alapító tagjaként számos díjat nyert az együttessel, és rendszeresen turnézott külföldön. A zenekarral két lemezt készített a lyoni LAZER Company kiadásában, majd 1995-ben megjelent szólóalbuma, amelyen Paul Hindemith műveket játszott Boris Petrov zongoraművész közreműködésével. Előadóként és tanárként is számos meghívást kapott nyári mesterkurzusok tartására. 1995 óta volt a risouli Art et Musique en Montagne Fesztivál művészeti igazgatója.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1976 Bozay Attila művei
(Works of Attila Bozay)
Hungaroton SLPX 11742 LP
1978 Liszt Ferenc: Kamaraművek
(Liszt: Chamber Music)
Hungaroton HCD 11798