Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Horváth László


klarinét

Születési hely
Kőszeg
Születési dátum
1945

 
Kezdetben hegedülni tanult, majd édesapja irányításával kezdte meg klarinét tanulmányait. Egy évig Szombathelyen a Zeneiskolában Petró Jánosné volt a tanára. Győrött a Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója 1960-64 között, ahol Apró József növendéke. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Balassa György osztályába járt, kitüntetéses diplomáját 1969-ben szerezte meg. 1969-70-ben a párizsi Conservatoire ösztöndíjas hallgatója Ulysse Delecluse professzornál. 1965-től a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja, 1968-tól első klarinétosa. 1970-ben a budapesti Nemzetközi Klarinétverseny győztese, valamint a zsűri különdíjának nyertese. 1972-ben Genfben bronzérmet kapott, 1973-ban Münchenben a legjobb 5 döntős közé került. 1970 óta állandó szereplője a magyar zeneéletnek, mint szólista és kamaramuzsikus. Alapító tagja a Filharmónia Fúvósötösnek. Európa szinte minden országában szerepelt szólistaként, valamint Ausztráliában és Japánban. Több rádiófelvételt készített a Magyar Rádiónál, a BBC-vel, Bécsben, Párizsban és Tokióban. 1983 óta a Körmendi Klárával alakított duóval is gyakran fellépnek.
1974 óta tanít, öt évig Debrecenben a Zeneművészeti Főiskolán, majd Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában. Számos nyári kurzuson tanított, így Nyírbátorban, Fertődön, Pradesben. 1992-ben megalapította a Lajtha László Emléktábort Kőszegen, amely az elfeledett modern zeneszerzők munkásságát állítja a középpontba.

Díjak
1993 Ferencsik János-emlékdíj
1993 Liszt Ferenc-díj
1999 Lajtha László-díj
2001 Veress Sándor-díj
Artisjus-díj