Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kollár Éva


karnagy

Születési hely
Születési dátum
1945

 
A @@KAR_66## alapítója (1972) és karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem DLA habilitált egyetemi tanára.

1990 és 1997 között az ELTE Zenei Tanszékének vezetője, az ELTE Pro Musica Vegyeskar karnagya, 1997-től 2006-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének-zenetanár és Karvezetőképző tanszék vezetője, 2000-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktoriskolájában a Karvezetés Alprogram vezetője.

1969-ben ebben az intézményben szerezte diplomáját és 1997-ben itt kapta meg a "habilitált egyetemi tanár" címet. 1997-től 2001-ig Széchenyi Professzori Ösztöndíjas, 2005-ben elnyerte a British Council ösztöndíját.

Főbb kutatási területei:
- A kórushangképzés és az előadói stílus összefüggései a magyarországi együtteseknél.
- XIX. századi magyar kórusirodalom
- Az európai reneszánsz karirodalma
- Kórus módszertan

Kollár Éva a Budapesti Monteverdi Kórus alapítója. Együttesével az eltelt időszakban több rangos díjat nyert nemzetközi versenyeken (nagydíj: Arezzo - 1985, Cork, Pécs - 1996, Sligo 1997, Prága - 2006; helyezések: Gorizia, Linz, Llangollen, Camerino, Spittal a.d. Drau, Tours, stb.) Muzsikájukat számos CD-felvétel, rádió- és televízió műsor rögzítette. A kórus a Budapest-Esztergomban rendezett Nemzetközi Monteverdi Fesztivál alapítója és szervezője. Rendszeresen szerepelnek a budapesti Mini Fesztiválon, ahol számos magyar és külföldi zeneszerző művénet bemutatták.

1976 és 1980 között zenetörténeti tanulmányokat írt a "XIX. századi kórusmuvek és dalok Magyarországon" témában, a Zenetudományi Intézet megbízásából. (A XIX. század magyar kórusirodalma - 1976; A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Egressy, Simonffy, Szentirmay - 1978; A XIX. századi magyar dalirodalom mestere: Dankó Pista - 1979; A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Nyizsnyai, Palotási, Dóczy - 1980.)

Kollár Éva itthon és külföldön számos előadást tartott a magyar zeneoktatási módszerről és karvezetői kurzusokat vezetett Kanadában, az Edmontoni Egytemen, valamint Európa országaiban (Ausztria, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország). Más műsorok mellett nyolc előadásból álló sorozatot tartott a Magyar Rádióban "Claudio Monteverdi madrigálkötetei" címmel, és számos zenei ismertetést adott közre a Rádió "Kórusainknak ajánljuk" c. sorozatában. Két kötetes antológiát szerkesztett a XX. századi magyar kórusművekből "Zengő csudaerdő" (vegyeskari művek) és "Virág és pillangó" (egyneműkari művek) címmel. (Athenaeum 2000 - Rózsvölgyi Kiadó - társszerkesztő. Társszerkesztők: Párkai István, Sapszon Ferenc.) A Magyar Kórusmuzsika Évszázadai címmel CD antológiát jelentetett meg 2003-ban (társszerkesztő Párkai István).

Meghívást kapott számos nemzetközi és hazai verseny, illetve fesztivál zsűrijébe (Arezzo, Bécs, Bergen [Norvégia], Cantonigros [Spanyolország], Gorizia, Tallinn, Maasmechelem [Belgium], Marktoberdorf [Németország], Pozsony, Preveza [Görögország], Spittal [Ausztria], Stockholm-Uppsala, Takarazuka [Japán], Tours [Franciaország], Budapest, Debrecen, Pécs.

2012-ig volt elnöke a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének. Tagja volt az AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände) Zenei Bizottságának és az Europa Cantat kórusszervezet elnökségének, jelenleg utóbbi szervezet művészeti tanácsadója és a Magyar Kodály Társaság társelnöke. Az AGEC-Eurochor karnagya volt Budapesten, műhelyeket vezetett Marktoberdorfban és Barcelonában, az Europa Cantat Fesztiválon. Megalapította a Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyét, amelyet első alkalommal 2001-ben rendeztek meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián (együttműködve a KÓTÁ-val, valamint az Europa Cantat és az AGEC nemzetközi kórusszervezetekkel). Nemzetközi konferenciák, nyári egyetemek és kurzusok előadója.

Kollár Éva 2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.


Tudományos munkái:

A Magyar Zenetudományi Intézet megbízásából:
1976 A XIX. század magyar kórusirodalma
1978 A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Egressy, Simonffy, Szentirmay.
1979 A XIX. századi magyar dalirodalom mestere: Dankó Pista
1980 A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Nyizsnyai, Palotási, Dóczy.
1982 Eben: Varázsige - tanulmány a Karvezetői Kézikönyv számára /szerk. Párkai I./


Díjak, kitüntetések:

1994 Liszt-díj
2008 Artisjus-díj