Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Iván Ildikó


ének - szoprán

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1959

 
Budapesten született, énektanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. 1984 és 1988 között a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese volt. Az Operaházban 1986-ban debütált a Cosi fan tutte Fiordiligi szerepében. 1988-tól néhány évadon át a bonni operaház művésze, majd 2004 és 2008 között az Operaház magánénekesnője.

Ösztöndíjat kapott a Cziffra- és az Eötvös Alapítványtól. Több nemzetközi énekverseny díjazottja (Karlovy Vary, Stuttgart, Szófia).

Pályája elején koloratúrszoprán szerepekben lépett fel (Donizetti: Lammermoori Lucia -címszerep, Verdi: Rigoletto - Gilda), majd fokozatosan tért át a karakterszerepekre (Mozart: Cosi fan tutte - Despina). Iván Ildikó főszereplésével mutatta be az Operaház Madarász Iván Utolsó keringő című egyfelvonásosát, és elénekelte a Feleséget is Petrovics Emil Cest la guerre-jében.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2003 Anna örök
(Forever Anna)
Hungaroton HCD 32173 Saját
2009 A XX. század hangjai
(Sounds of the 20th Century)
Hungaroton HCD 32598-99 Saját
2 CD