Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Sirákné Kemény Kinga


ének, karnagy

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1964
Weboldal

 
1964-ben született Budapesten. Férje Dr. Sirák Péter orgonaművész.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár és Karvezetőképző tanszakát 1988-ban jeles diplomával végezte el.

Tíz évig énekelt a Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamarakórusában, ahol Párkai István vezetésével számtalan külföldi és belföldi koncerten és lemezfelvételen vett részt.

A diploma megszerzése után a Kőbányai Kovács László zenei tagozatú általános iskolában helyezkedett el. 1995-ben Zeneakadémia nappali tagozatú Egyházzenei tanszakán szerzett másoddiplomát kitüntetéses eredménnyel.

Egy országos pályázat elnyerésével munkahelyet változtatott, és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségéhez került (KÓTA). Itt szervezési és menedzselési feladatokkal foglalkozott. Egy év kitérő után visszatért hivatásához, a tanításhoz.

A Leővey Klára ének-zene tagozatos általános iskolában tanított és kórust vezetett. Ugyanitt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanítóképző Főiskola növendékei hospitáltak és diplomáztak az általa tanított osztályokban. Az iskolában ezenkívül külföldi és hazai csoportok számára rendszeresen bemutató órákat tartott. 1994-ben dolgozta ki az iskola 12 évfolyamos gimnáziummá való átalakulásának koncepcióját, melyet a szakmai kuratórium példaértékűnek minősített. A növendékeiből álló 120 tagú gyermekkóruson kívül egy felnőttekből álló énekegyüttesnek is a vezetője volt. 1996-ban a zenei tagozatos iskolák kórusainak versenyében kiváló minősítést kaptak és egyben meghívást a Zeneakadémián tartandó gálakoncertre.

Ezeken kívül a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének (MTA ZTI) Dallamtörténeti Osztályán dolgozott 5 évig. A Művelődési Minisztérium felkérésére két alkalommal tartott továbbképzést Erdélyben tanárkollégák számára. 1994-ben szintén egy országos pályázat elnyerésével ösztöndíjat kapott a kecskeméti Kodály Intézetbe.

Tíz évig tagja és évekig titkára volt a Schola Hungarica Együttesnek. A kórus lemezein nyújtott szólóéneklései alapján 1993-ban Svédországba hívták meg egy nagyszabású lemezfelvételre.
Alapító tagja, szólistája és 5 éve elnöke a 30 éve működő dél-amerikai barokk és népzenét éneklő Encuentros Együttesnek. (Művészeti vezető: Sylvia Leidemann) www.encuentros-egyuttes.com.ar

1995-ben meghívást kapott a Buenos Airesi Argentin Katolikus Egyetem Zenetudományi és Zeneművészeti Fakultásától egy mesterkurzus megtartására, a magyar gregorián zene sajátosságairól. A kurzus sikerére való tekintettel 1996 augusztusára újabb meghívást kapott Buenos Airesbe. Ugyanitt a Fundacion San Rafael koncertsorozatában szólóestet adott a magyar zenekultúra bemutatásával. 2016-ban és 2018-ban szintén tanított és koncertezett a CCK (http://www.cck.gob.ar/) meghívására.

1995 nyarán Sirák Péter orgonaművésszel közös németországi szólóturnén vettek részt és rendszeresen dolgoznak együtt nem csak szóló koncerteken. Több lemezen és kazettán énekelt szólót és rendszeresen vállal fellépéseket, rádió- és tévé-felvételeket a hazai és külföldi koncertéletben.

Az 1996-97-es tanévre meghívást kapott Japánba a világhírű Kodály módszer oktatására. Kinn tartózkodása alatt japán zenetanárok számára továbbképzéseket tartott, kórusokat tanított be. Több koncerten szólót énekelt Tokyoban, Osakában, Nagoyában és Fukuokában.

1998 óta Diósdon, lakhelyén egy 40 fős nőikart vezet. A kórussal külföldön és belföldön egyaránt sikereket érnek el, ennek elismeréseképpen elsőként kapták meg a társadalmi szervezetek közül a Diósd Községért díjat. A Magyar Kodály Társaság tagjai közé is meghívást kaptak. Prof. Szőnyi Erzsébet a Diósdi Nőikar számára 3 művet komponált, melyeknek ősbemutatója nagy siker volt. A nőikar kamaraegyüttese, a Schola Gregoriana Diosdiensis a gregorián zene népszerűsítését vállalva idén az Mária Rádió által kiírt I. Kórusversenyen a 3 legjobb pontszámmal végzett a kategóriájában, meghívást nyerve a Gálahangversenyre. (Lásd bővebben www.noikar.hu)

2001-ben Semjénné Menus Gabriella társszerzővel elkészítették az Éneklő Egyház módszertani tankönyvét tanári útmutatóval, amelyet Dr. Seregély István az MKPK elnöke ajánlott kiadásra, s a Szent István Társulatnál jelent meg: Liturgikus Dallamgyűjtemény I-II. címmel.

2006-2009 az ELTE TÓFK Ének Tanszékének adjunktusaként énekórákat, kórust tartott, valamint óvónői gyakorlatvezető volt.

2011-től a budapesti Szent Angéla Általános Iskola és Gimnáziumban tanít, a Budai Ferences Énekes Iskola tanáraként

2013-2017. A Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola adjunktusaként több szakon (csecsemős, óvó, tanító, kántor) tanított különböző zenei tantárgyakat, vezetett kórust.

2018-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az egyházzenei DLA, doktori fokozatot is sikerrel abszolválta. Doktori értekezésének címe: Harmat Artúr élete és egyházzenei munkássága (A disszertáció a Zeneakadémia honlapján megtalálható)