Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Győriványi Ráth György


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1961
Weboldal

 
Budapesten született, zenei tanulmányait trombitán, csellón és zongorán kezdte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmester szakán diplomázott Lukács Ervin növendékeként, majd Somogyi László szombathelyi és Kurt Masur weimari kurzusain képezte tovább magát. Leonard Bernstein ösztöndíjával Franco Ferrara sienai mesterkurzusán vett részt. Solti György ösztöndíjasaként a Tanglewood Music Fesztiválon Leonard Bernstein, Seiji Ozawa és Gennadij Rozsgyensztvenszkij növendéke volt. 1986-ban elnyerte a Magyar Televízió 5. karmesterversenyének harmadik díját és közönségdíját. Ugyanebben az évben megnyerte a pármai Toscanini Karmesterversenyt is.

Operakarmesterként több kontinens nagyvárosainak dalszínházaiban fellépett. A Teatro Colón (Buenos Aires), a Sao Paulo-i Teatro Municipal, a Würtenbergische Staatstheater (Stuttgart), a Hamburgi Operaház, a Mannheimi Nemzeti Színház, a Római Opera, a genovai Teatro Carlo Felice, a veronai Aréna, a Teatro Lirico „G. Verdi" di Triest, a bolognai Teatro Comunale, a pármai Teatro Regio, a velencei Teatro La Fenice és a chicagói Lyric Opera előadásainak dirigense volt.

Koncertkarmesterként többek közt olyan zenekarok élén állt, mint a Berlini Rádió Zenekar, a Szentpétervári Filharmonikusok, a luxemburgi RTL Zenekar, a Flamand Királyi Filharmonikusok, a holland Brabant Zenekar, a Lisszaboni Gulbenkian Alapítvány Zenekara, a Chilei Szimfonikus Zenekar, a Milánói RAI Zenekara, a Firenzei ORT Zenekar, a Pármai Toscanini Zenekar, a Svájci Olasz Rádió Zenekara, a Belgrádi Filharmonikusok, a Zágrábi Rádió Zenekara, a Ljubljanai Filharmonikusok, a Ljubljanai Rádió Zenekara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Állami Hangversenyzenekar, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Szófiai Filharmonikusok, az Aucklandi Filharmonikusok, a Taipei City Szimfonikus Zenekar, az Olasz Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara, a Milánói Verdi Zenekar és a Veronai Aréna Zenekara.

Koncerteken és operaprodukciókban a világ legrangosabb művészeivel dolgozott. Zenei irányítása alatt közreműködött többek közt Marcello Alvarez, Fabio Armiliato, Roberto Aronica, Boris Belkin, Mario Brunello, Renato Bruson, Bruno Canino, Ray Charles, Carlo Colombara, Carlo Cossutta, Michéle Crider, Alberto Cupido, José Cura, Ildebrando D’Arcangelo, Daniella Dessi, Mariella Devia, Robert Dean Smith, Thomas Demenga, Enrico Dindo, Augustin Dumay, Phillippe Entremont, Norma Fantini, Franco Farina, Ferruccio Furlanetto, Christina Gallardo-Domas, Lucio Gallo, Paolo Gavanelli, Carlo Guelfi, Maria Guleghina, Franz Grundheber, Sumi Jo, Kocsis Zoltán, Komlósi Ildikó, Kováts Kolos, Gidon Kremer, Sergei Leiferkus, Ambrogio Maestri, Alessandra Marc, Richard Margison, Nicola Martinucci, Marton Éva, Aprile Millo, Elena Moşuc, Viktoria Mullova, Leo Nucci, Uto Ughi, Francesca Patane, Polgár László, Giacomo Prestia, Ránki Dezső, Samuel Ramey, Vadim Repin, Sass Sylvia, Gabriele Schnaut, Franz-Josef Selig, Luciana Serra, Roberto Servile, Grigorij Sokolov, Sergei Stadler, Maria Tipo, Alan Titus, Tokody Ilona, Carol Vaness és Lylia Zilberstein.

1986-tól 1992-ig a Torinói RAI Szimfonikus Zenekarának állandó vendégkarmestere, 1989-től 1992-ig a Zágrábi Filharmonikusok vezető vendégkarmestere, 1990 és 1996 között a Sevillai Királyi Filharmonikusok állandó vendégkarmestere. 1993 és 1995 között a Római Kamarazenekar és Kórus vezető karmestere és zeneigazgatója. 2001-től 2002-ig a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatója és művészeti vezetője, 2002 és 2004 között pedig a Szöuli Filharmonikusok vezető vendégkarmestere. 2005-ben a Hamburgi Állami Operaház állandó vendégkarmestere, 2006-ban a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója, 2008-ban a Magyar Állami Operaház állandó vendégkarmestere lett.

2010. október 4-től a Magyar Állami Operaház Budapest főzeneigazgatója.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1990 Masters Of Classical Music Vol.1-5 Laserlight 35800 5 CD
1993 Romantic Moments Vol.1-5 Laserlight 35865 5 CD
1996 Classic Masterworks - Antonin Dvorak Capriccio C49039
1998 Lendvay Kamilló: 5 Concerto
(Five Concertos)
Hungaroton HCD 31787
2004 Classic Moods - Bach, Gounod, Beethoven, Schubert, Wieniawski, Dvorak, Bruch, Grieg Capriccio C18413