Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Fias Gábor


brácsa, hegedű

Születési hely
Győr
Születési dátum
1941

 
Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, érdemes művész, a Kodály vonósnégyes alapítótagja.

Fias Gábor 1941. május 7-én született Győrben. Hegedűtanulmányait a Győri Konzervatórium befejezése után a Zeneművészeti Főiskolán végezte. A diploma megszerzésével szinte egy időben lett a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja, majd az akkor alakuló, fiatal muzsikusokból álló Sebestyén-vonósnégyesbe került. (Tagjai: Sebestyén Ernő, Szabó Tamás – 1969-től, Fias Gábor, Devich János.) Ez a felállás a később világhírűvé vált Kodály vonósnégyes elődje volt – a zeneszerző nevét 1970-ben, a Liszt Ferenc-díj elnyerése után vették fel. A kvartett 1990-ben az érdemes művész címet is megkapta.

1969-ben Sebestyén Ernővel és Devich Jánossal vonóstriót alkotva indultak a müncheni ARD Nemzetközi Zenei Versenyen, amelyről az első díjat hozták el.

Fias Gábor 2000-ig, közel 35 éven át volt az együttes állandó tagja brácsaművészként, de ezzel párhuzamosan, mintegy 40 éven keresztül az Operaház Zenekarának is művésze volt, ahol a hegedűszólamot erősítette. Több évig játszott a Solistes Européens Luxenbourg zenekarában, illetve a Budapesti Fesztiválzenekarban is. Nyugdíjba vonulása után a Szent István Király Zeneművészeti Szakiskolában tanított kamarazenét. Néhány éve visszaköltözött szülővárosába, Győrbe.