Program

Budapesti moziestek | Egy teljes nap

Vendég: Grunwalsky Ferenc, rendező és Dés László, zeneszerző
19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n oktatja.

Sorozatunk májusi állomásán az Egy teljes nap című, 1988-ban bemutatott filmet vetítjük. Vendégünk lesz Grunwalsky Ferenc, rendező és Dés László, zeneszerző.

EGY TELJES NAP
magyar játékfilm, 1988, 86 perc
rendező, forgatókönyvíró, operatőr: Grunwalsky Ferenc
vágó: Majoros Klára
zeneszerző: Dés László


Szereplők:
Nemcsák Károly, Fék Erika, Gáspár Sándor, Andorai Péter

Józsi egész nap az utcán taxizik. Sokszor felhívja Évát, aki viszont egész nap otthon van, és nincs más dolga, mint hogy szép legyen és Józsit várja. Ezen a napon Gáspár többször üzen Józsinak rádiótelefonon, emlékezteti, hogy lejárt a kölcsön határideje. Józsi azzal a hatvanezerrel tartozik Gáspárnak, amivel elkezdte a taxizást. Hiába próbál pénzt szerezni, nem kínálkozik semmilyen lehetőség, hogy vissza tudja adni a kölcsönt.
Az
Egy teljes nap a kilátástalanság, a rossz közérzet filmje, a végnapjait élő Kádár-rendszer nyomasztó hangulatát ragadja meg.

 
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Grunwalsky Ferenc, rendező és Dés László, zeneszerző

A filmalkotást biztosította a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, a vetítésre maximum 80 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2024. május 15. 12 óráig lehet. Mind a sikeres, mind a sikertelen regisztrációról válaszlevelet küldünk.

℗ BMC

Galéria
5Kép
2024 május 15 szerda