Program

Baráth Bálint DLA doktori vizsgakoncertje

19:00
Könyvtár
Műsor:

Lukash - sakuhacsira és elektronikára (ősbemutató)
Dakapi - ütős trióra
Mariposa - többcsatornás elektronikára (ősbemutató)

Közreműködik:
  • Matuz István - sakuhacsi
  • Trio Dakoda (Láposi Dániel, Hencz Kornél, Burcsik Dávid) - ütőhangszerek
  • Baráth Bálint - elektronika

"Ez a koncert a doktori tanulmányaim lezárásnak fontos eseménye, egyben új és izgalmas zeneszerzői kalandozások kiindulópontja. A tanulmányaim alatt a káoszelmélet zenei hatásait vettem szemügyre. Ezek az impulzusok segítik létrehozni a koncerten elhangzó első és harmadik darabot.
A sakuhacsira és elektronikus szólamra készülő új mű a Lindenmayer-rendszereket alkalmazza. A Lindenmayer-rendszereknek szenteltem a dolgozatom egyik részét, inspiráló hatása azóta is része a mindennapjaimnak. Hálás vagyok Matuz Istvánnak, aki minden lehetséges eszközzel segít a darab létrehozásában.
A Dakapi című mű a kiváló Trio Dakoda számára készült, akik odaadó, türelmes hozzáállásukkal nagyban segítették a darab létrejöttét. Sok tanácsot is adtak és tevékenyen hozzájárultak ahhoz, hogy a darab elnyerje végső formáját. A kompozíció a Közép-Afrikai törzsi hagyomány zenei világából táplálkozik.
A többcsatornás elektronikus mű, a Mariposa (Pillangó) a természeti jelenségek mozgásformáit képzi le a zenei térbe. Többek között a részecskék mozgása, a lehulló levél, a szél tovahaladása tartoztak a kiindulópontjaim közé.

A koncert előtt 17:45-kor egy bevezető előadást tartok a kompozíciós technikák ismertetéséről." (Baráth Bálint)

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2024 május 17 péntek