BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szilvágyi Sándor
Név: Szilvágyi Sándor
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1964
Hangszer: gitár
 
1964 - 2021

Szilvágyi Sándor 1964-ben született Budapesten. 1981-től Roth Edénél, 1985-től pedig Debrecenben Tokos Zoltánnál tanult, művésztanári diplomáját kitüntetéssel szerezte meg 1988-ban. 1994-97 között Bécsben szerzett koncertdiplomát, szintén kitüntetéssel; tanára Prof. Walther Würdinger volt. Olyan neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint A. Carlevaro, C. Costsiolis, I. Suzuki, W. Lendle és O. Assad.

1989 óta tanított gitárt zeneiskolákban, 1990-97 között a Debreceni Zeneművészeti Főiskolán, 1996 óta pedig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban oktatott. 2002 óta volt gyakorlatvezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2009-től tanársegéd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Mesterkurzust tartott Németországban, Izraelben, valamint hazai fesztiválokon, zenei rendezvényeken. Budapesti szaktanácsadóként a Magyar Gitárosok Egyesületét képviselte a Magyar Zenei Tanácsban. Minden évben továbbképzést szervezett és vezetett gitártanárok részére.

Rendszeresen fellépett Magyarországon és külföldön (Bath, Berlin, Belgrád, Bratislava, Delhi, Bécs, Zágráb) szólistaként és kamaramuzsikusként is, játszott a Szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumon és az esztergomi Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztiválon; utóbbi kuratóriumának is tagja volt. Rendszeres kamarapartnere volt Matuz Istvánnak és Gyöngyössy Zoltánnak. Közreműködött a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, az UMZE, az Intermoduláció és a Componensemble hangversenyein. A gitár mellett mandolinon is gyakran játszott többek közt Jeney Zoltán, Kurtág György, Gustav Mahler és Pierre Boulez kompozícióiban. Kiemelt szerepet kapott előadói tevékenységében a 20. századi, illetve kortárs zene, azon belül is a hazai szerzők művei. Magyar gitárosként elsőként játszotta Kurtág György Grabstein für Stephan, Pierre Boulez Le Marteau sans maître és Arnold Schönberg Serenade című művének gitárszólamát. Számos rádió- és TV-felvétel őrzi játékát, 1994-ben szólólemeze is megjelent.

Díjak, elismerések
2006 Artisjus-díj
2007 Liszt Ferenc-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek