BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Baross Gábor
Név: Baross Gábor
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1930
Hangszer: karmester
 
1930. július 17. Budapest - 2009. január 23.

Baross Gábor 1930. július 17-én született Budapesten. A Bartók Béla Szövetség karnagyképzőjébe járt Vásárhelyi Zoltánhoz, ugyanitt zeneszerzést tanult Sugár Rezsőnél és Geszler Györgynél. Az Eötvös Lóránt Tudományegyetem diákjaként 1948-ban megalapította az egyetemi Bartók Kórust, 1957-ben pedig az Egyetemi Koncertzenekart, amelyeket azóta is vezetett. Jogi diplomáját 1952-ben szerezte meg.

1953 és 57 között az Állami Nép Együttes korrepetitora és karmestere, majd a zenekar művészeti vezetője, 1964-től az ELTE művészeti vezetője volt. Baross Gábor nagy figyelmet szentelt a XX. századi zenének, számos magyar és külföldi kompozíció ősbemutatóját vezényelte. Zeneszerzőként jelentősek a Magyar Rádió és Televízió számára készített népdalfeldolgozásai.

1990-től haláláig a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke volt. Tagja volt az Europa Cantat (EFYC - European Federation of Young Choirs) elnökségének, az Europa Cantat Zenei Bizottságának, 1996-ban az AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände) alelnöke lett.

Baross Gábor fontosnak tartotta az „értő közönség” kinevelését, igyekezett „a művészet áramába bevonni a közönséget”. Művészetét számtalan rádió- és tv-felvétel, három hanglemez és hét CD örökítette meg.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bartók Béla Énekkara és Koncertzenekara dirigensét életének 79. évében, 2009. január 23-án érte a halál.

Díjak
1971 Liszt Ferenc-díj
1980 Érdemes Művész
2004 Kiváló Művész
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
CentriFUGA produkció: Befejezetlen Contrapunctus
FUGA
Lemezajánló
További lemezek