BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Csepregi Gyula
Név: Csepregi Gyula
Születési hely: Miskolc
Születési dátum: 1958
Hangszer: szaxofon/szaxofon - tenor
Link: www.csepregigyula.hu/
Együttes: Twin Lines Project/Egri János Group
 
1958. Miskolc - 2014. november 17., Miskolc

1980-ban került a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakára. Egy évvel később már Kovács Gyula zenekarában tűnik fel szólistaként.

1982-től kezdve az élvonalbeli jazz muzsikusok szinte mindegyikével folyamatosan koncertezik. Szívesen hívja őt zenekarába Kőszegi Imre, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, és Pege Aladár. Szólistaként olyan hazai pop nagyságok mellett játszik mint Presser Gábor, a Bikini zenekar, Szűcs Judit, vagy Komár László. Gyakran feltűnik Cserháti Zsuzsa, Zoltán Erika, Gergely Róbert, Balázs Fecó, Hobo, Tátrai Tibor, Demjén Ferenc lemezein, ennek köszönhetően több mint félezer hazai könnyűzenei kiadványon találkozhatunk nevével.

Ugyanakkor egyre több nemzetközi jazz sikert is elkönyvelhet. Bejárja egész Skandináviát különböző ottani és amerikai muzsikusokkal. Ekkor kezdik megismerni nevét Angliában és Németországban is, ahol egyre több nemzetközi big band hívja szólistaként vendégszerepelni.

1982 és 1984 között már állandó tagja Pege Aladár együttesének, mellyel bejárja szinte egész Európát.

1984-ben Vasvári Pállal, Szakcsi Lakatos Bélával és Jávori Vilmossal megalapítja a Magyar Jazz Quartett-et, lemezük New Age címmel jelent meg. E zenekar is számos külföldi sikert ért el, a nyolcvanas évek közepén Európa egyik legnépszerűbb formációjaként tartották számon.

1988-ben tagja lett a Magyar Rádió tánczenekarának, a Stúdió 11-nek. 1989-ben Vasvári Pállal létrehozza az In Line nevű formációt. Az In Line zenekar több mint 15 albumot készített, s ezek külföldön még sikeresebbnek bizonyultak mint itthon. A zenekarban az évek során megfordult a hazai jazz és popszakma több kiválósága, olyan legendás muzsikusok is szívesen képviseltették magukat, mint az egykori LGT dobosa, Solti János vagy a jazz egyik doyen-je Kőszegi Imre. A sztárok mellett jónéhány fiatal muzsikussal is játszottak.

Csepregi Gyula 1997 óta tagja egy nemzetközi "All Stars" zenekarnak, ahol világhírű partnerei Mike Stern gitáros, Dave Samuels vibrafonos (Spyro Gyra), Russel Ferrante zongorista (a többszörös Grammy díjas Yellow Jackets zenekarból), valamint a legendás Weather Report dobosa, Alex Acuna. Twin Lines Project néven adtak koncerteket világszerte.

Szólistaként mindig is a kísérletező, útkereső muzsikusok közé tartozott: elkalandozott a szimfonikus zene területére is (Budapest Symphonic Band), de a popzene területén is otthonosan mozog.

Az ötszörös Emerton díjas, kétszeres Nívódíjas művész többször részesült nemzetközi elismerésben is, úgymint a Montreaux-i Jazz Fesztivál "legjobb szólista" díja, a Hágai Fesztivál különdíja vagy a Finn Rádió Nívódíja, illetve a Norvégiában megrendezett EBU Fesztivál "Kiemelkedő szólista" díja.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanáraként, közel húsz éves tanári működésének köszönhetően a ma hallható, s szintén hírnevet szerzett fiatalabb szaxofonos nemzedék számos jeles képviselője az ő tanítványaként kezdte pályáját.

Díjak:
1986 eMeRTon díj - Az év jazz zenekara (Magyar Jazz Quartett)
1995 eMeRTon díj - Életműdíj (Stúdió 11 zenekar)
1996 eMeRTon díj - Az év hangszeres szólistája
1997 eMeRTon díj - Az év jazz együttese
1998 eMeRTon díj - Az év felfedezettje (Hungarian World Music Orchestra)
1998 eMeRTon díj - Magyar Rádió Nívódíj
2000 eMeRTon díj - Magyar Rádió Nívódíj
2009 Szabó Gábor díj
2010 Liszt-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek