BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bársony Péter
Név: Bársony Péter
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1975
Hangszer: brácsa
Link: www.peterbarsony.com
Egyéb elérhetőség: Management:
www.newclassicalmusicagency.com
 
Bársony Péter brácsaművész 1975-ben született Budapesten. 2000-ben szerzett művészdiplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Rados Ferenc és Konrád György voltak a mesterei. Részt vett Kovács Dénes, Kurtág György, Zsigmondy Dénes, Pinchas Zukerman és Tóth Zoltán mesterkurzusain. A párizsi Conservatoire-ban Gérard Caussé növendéke.

Rendszeresen koncertezik külföldön és belföldön. Kamarapartnerei többek között Gulyás Márta, Wiedemann Bernadett, Vigh Andrea, Csaba Péter, Kocsis Zoltán, Nagy Péter, Andreas Frölich, Rivka Golani, Perényi Miklós, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Juliana Steinbach, Várdai István, Wolfgang Schröder, Szabadi Vilmos, Ramón Jaffé, Onczay Csaba, Ránki Dezső, Fenyő László, Adorján András, Ittzés Gergely, Hadady László, David Grimal.

Rangos nemzetközi fesztiválok, mint a santanderi kamarazenei fesztivál, a Ravinia-fesztivál (Chichago), a Mostly Mozart (New York), Amadeo (Aachen), Brionnais kamarazenei fesztivál, vagy a Schubertiada (Feldkirch) résztvevője. Szólistaként számos kiváló együtteshez kapott meghívást, többek között a Concerto Budapest, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Erkel Ferenc Kamarazenekar vagy a Budapesti Vonósok.

A magyar kortárs zene elkötelezett híve. Évente többször mutat be vagy rendel új művet. Több zeneszerző (Beischer-Matyó Tamás, Dargay Marcell, Durkó Péter, Gyöngyösi Levente, Hollós Máté, Horváth Balázs, Tihanyi László, Tornyai Péter, Vajda Gergely) ajánlott neki darabot. Dolgozott Kurtág Györggyel, Eötvös Péterrel, Sofia Gubaidulinával, Fabiano Panisellóval és Steve Reich-el. Rendszeresen tanít, mesterkurzusokat tart, többek között a londoni Trinity College-ban, a Tihanyi Zenei Napokon vagy a New York-i Bard College-ban.

Alapítótagja az Akadémia- és a Somogyi vonósnégyeseknek, 1999-ben a Keller vonósnégyes tagja. 2000-től a Concerto Budapest szólóbrácsása. Rendszeresen hívják vendégként szólamvezetőnek világhírű együttesek, mint a Budapesti Fesztiválzenekar vagy az Osaka Century Orchestra. 2004-2005-ben Fischer Annie ösztöndíjas. 2007 óta tagja az UMZE kortárszenei kamaraegyüttesnek.

Előszeretettel tűz műsorára elfeledett műveket, magyar és külföldi-, kevésbé ismert szerzők alkotásait. Cd felvételei – melyeknek javarésze világpremier lemez – a Hungaroton gondozásában jelentek meg. Legújabb lemezén Hubay Jenő összes brácsaműve hallható Gulyás Márta és az Erkel Kamarazenekar közreműködésével.

2013-ban szólistaként debütál a világ legjelentősebb koncerttermében, a New York-i Carnegie Hallban, az American Symphony Orchestrával, vezényel Leon Botstein.

Díjak:
2012 Liszt-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek