BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bali János
Név: Bali János
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1963
Hangszer: fuvola/ének/karmester/furulya
Link: /btk.ppke.hu/oktatas/altalanos-muveltseggel-es-hitelettel-osszefuggo-targyak/oktatok/bali-janos
  /janosbali.com/wp/
Együttes: A:N:S Chorus/Affetti Musicali
 
Bali János 1963-ban született. Kórusvezetői, karmesteri tevékenysége mellett fuvola- és furulyaművészként is tevékenykedik. Szólistaként a kamaraegyüttesekkel, valamint barokk zenekarok tagjaként rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön. Számos lemezen, rádió és televízió felvételen szerepel karmesterként vagy hangszeres közreműködőként.

1988-ban az ELTE TTK-n matematikusként végzett, majd érdeklődése egyre inkább a zene felé fordult. 2011-ben a Miskolci Egyetemen Furulyaművész BA, 2012-ben ugyanott Furulyatanár MA diplomát szerzett. Tudományos fokozatait a Pécsi Tudományegyetemen tette le: DLA, Zeneművészet, "summa cum laude" (2012) és habilitáció 2017-ben. Beszél francia, angol, német, olasz és latin nyelven.

Gyakran fellépett a legrangosabb magyar régizenei fesztiválokon: a Soproni Régizenei Napokon, a Budapesti Régizene Fórumon, és a Holland-Magyar Régizenei Fesztiválokon. Játszott a Zempléni Művészeti Napokon és a Budapesti Fesztiválzenekar barokk estjein, valamint a Magyar Rádióban és Európa számos koncertpódiumán. Számos ősbemutató és magyarországi bemutató fűződik nevéhez.

2007-ben látott napvilágot az EMB gondozásában "A furulya" című könyve, mely a németalföldi polifóniával kapcsolatos alapkutatásokat, valamint a reneszánsz-kori és 17-18. századi magyar zenetörténetet dolgozza fel. Számos kotta közreadója. 2003-tól 2015-ig Kurtág György műveinek szerkesztője.

Főként furulyaműveket és kamaradarabokat szerez (elektronikával és anélkül), több közülük elhangzott már a Magyar Rádióban is. 2013-ban megjelent "Bevezetés az avantgárdba" című kötete (EMB) általános iskolás gyermekek számára készült, és furulyára íródott kortárs magyar szerzők tollából származó műveket tartalmaz. A kötet célja nem főfoglakozású zeneszerzők képzése, hanem csupán a gyerekek ösztönzése a hang hallgatásának és formálásának éltető és örömöt adó tevékenységeire.

Zenei pályafutása mellett tanári tevékenysége is jelentős: 1988-tól 1993-ig az ELTE óraadó tanára volt, 1988-tól 2017-ig a Gödöllői Chopin Zeneiskola zenetanára, 1992-től 2012-ig a Veres Péter Gimnázium (Budapest) zenetanára, 2001-től 2012-ig óraadó, majd 2012-től 2015-ig adjunktus volt a Miskolci Egyetemen. 2008 és 2010 között, illetve 2016 óta ismét tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2017-től 2018-ig az SZTE egyetemi docense, 2015-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, 2018-tól a PTE óraadója. Kurzusokat tartott (ELTE, Debreceni Egyetemen, LFZE, MOME, PTE), doktori témavezető, szigorlati bizottsági elnök, de pedagógiai kísérletek is fűződnek nevéhez: improvizált avantgárd operák zeneiskolásokkal (2004–2012), zeneszerzés-tanítás és kreatív zenetörténet zeneiskolában.

Speciális szakterülete a XIV-XV. század zenéje: e kornak mind a világi, mind az egyházi repertoárját műveli. A reneszánsz vokálpolifóniára specializálódott A:N:S Chorus vezetője, mellyel rendszeresen koncerteznek a Magyar Rádióban és a BMC-ben.

Díjak:

1998 - MTA Pedagógus kutatói pályadíj
2002 - Soros-díj
2010 - Liszt-díj
2013, 2014 - Kiváló konzulens, ME TDK
2015 - Kiváló oktató, ME HÖK
2020 - a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagja

lásd: Bali János - zeneszerző
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek