BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bándi János
Név: Bándi János
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1953
Hangszer: ének - tenor
 
1981-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Révhegyi Ferencné növendékeként. Korábban Hoór-Tempis Erzsébetnél és Récsey Elzánál tanult énekelni, valamint tagja volt a Honvéd Művészegyüttes Férfikarának is.

Már főiskolás korában, a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként fellépett kisebb szerepekben az Ybl-palotában, ahol 1981-ben Rossini: Hamupipőke című operájának Ramiro hercegeként aratta első nagy sikerét. 1981-87 között az Operaház magánénekese, majd vendégművésze. 1983-ban a Belga Rádió és Televízió énekversenyének első díját nyerte el. Pályája első éveiben lírai tenor, illetve spinto szerepeket énekelt: Tamino, Don Ottavio, Ferrando, Belmonte, Ernesto, Werther, Almaviva gróf, Edgardo, Lenszkij, Fenton, A mantuai herceg, Alfréd, Des Grieux. Ebben az időszakban több Hungaroton-lemezfelvétel (pl. Donizetti: Don Pasquale - Ernesto, Händel: Atalanta - Aminta, Carissimi: Jónás) és tévé-operafilm (Flotow: Márta - Lyonel, Rossini: Alkalom szüli a tolvajt - Alberto, Schubert: Három a kislány - Schubert, Vidovszky: Nárcisz és Echo - Nárcisz) is készült közreműködésével.

Az évek során hangja megerősödött, és fokozatosan áttért a hőstenor szerepkörre. Kiemelkedő szerepe Verdi Otellója, amellyel Budapesten kívül több európai országban, valamint Tajvan szigetén is nagy sikert aratott. A Pikk dáma Hermannját 2000-ben énekelte először Wiesbadenben, majd meghívást kapott e szerepre Koppenhágába és Vilniusba is. 2003 májusában, az Operaházban is átütő sikerrel mutatkozott be Hermannként, a szakma és a kritikák is méltatták alakítását. Az elmúlt években Európa szinte minden országában fellépett, vendégszerepelt Ázsiában és Ausztráliában is. Rendszeresen énekli oratóriumok tenor szólamát itthon és külföldön.

Díjak, elismerések
1986 Oláh Gusztáv-emlékplakett
2020 Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek