BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Vajda Gergely
Név: Vajda Gergely
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1973
Hangszer: karmester/klarinét
E-mail: vajdag@vajdag.com
Link: www.vajdag.com/
Egyéb elérhetőség: 1717 SW Park Avenue #712
Portland, OR 97201 USA
 
1973. augusztus 13-án született Budapesten, zenész családban. Klarinéttanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kraszna Lászlónál és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kovács Béla professzornál végezte. 1989-ben elnyerte az Országos Richter János Fafúvós Verseny I. díját. 1996-ban diplomázott kiváló minősítéssel. Magyarországon és külföldön zenekari játékosként, szólistaként és kamaraművészként számos koncertet ad.

Az 1996-97-es tanévben - a Fúvóskarnagy-képző elvégzése után - felvételt nyert a Zeneakadémia Karmesterszakának III. évfolyamára, ahol Lukács Ervin professzor tanítványa. Többször vett részt Eötvös Péter karmester-zeneszerző mesterkurzusain, köztük a híres Darmstadter Ferienkursén és a hollandiai Kyrill Kondrashin Maasterklason, ahol a kurzusról forgatott film egyik főszereplője lett.

Zeneszerzési tanulmányait Kocsár Miklós vezetésével kezdte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd magánúton Eötvös Péter, Tihanyi László, Sári József és Jeney Zoltán segítségével folytatta. Darabjai többször hangzottak el a Budapesti Tavaszi, illetve Őszi Fesztivál, a Forrás Estek, valamint az Alkotó Muzsikusok Társasága koncertjein, a Magyar Televízió és Rádió közvetítésein és felvételein.

1992-ben a Forrás Kamarazenei Műhely alapító tagja, azóta is klarinétosa, karmestere, valamint műsorszerkesztője és szervezője. 1993-tól a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólóklarinétosa, szólistája, az Osztrák-Magyar Haydn Filharmónia tagja.

1994 decemberében megkapta az Artisjus Jogvédő Hivatal Nívódíját a kortárs magyar zeneművek bemutatása terén elért kimagasló eredményeiért. 1995-től két éven át a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneelmélet tanára, ugyanez évtől a Brass in The Five rézfúvós együttes művészeti vezetője.

1997-től a Liszt Ferenc Tanárképző Főiskola kamarazene-tanára. 1997 októberében Előjáték, Tánc és Mellékdal című művével elnyerte a Budapesti Őszi Fesztivál zeneszerzés pályázatának pénzdíját. A darab ősbemutatóját az Őszi Fesztivál Kamaraegyüttese élén maga vezényelte. 1997 novemberében a Marseilles-i Journées Internacionales de la Jeune Musique zeneszerzőversenyének döntőse. Hypersléndro című művét a zsűri dicséretben részesítette, és az Ensemble télémaque különdíját kapta. 1998. január 1-jétől a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar másodkarmestere. 1998-ban az Artisjus éves zeneszerzői támogatásában, 1999-ben Állami Fischer Annie előadói ösztöndíjban, 2000-ben Állami Kodály Zoltán zeneszerzői Ösztöndíjban részesült. 2018-ban átvehette a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat.

1999. április 24-én és 25-én debütál a Magyar Állami Operaházban Bartók: Csodálatos Mandarin és a Kékszakállú herceg vára című műveivel. 2000-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Eötvös Péter 3 nővér című operája magyarországi bemutatójának a karmestere.

lásd még: Vajda Gergely - zeneszerző
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
UMZF 2020
BMC-Müpa
Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mentorprogramja
Budapest
Zárókoncert - Dömötör Johanna és Simon Dávid fuvola mesterkurzusa
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek