BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Bényei Tamás
Név: Bényei Tamás
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1964
Hangszer: ének/trombita/banjo
Együttes: Hot Jazz Band
 
1964. november 5-én született Budapesten. Siómaroson, Balatonszabadi-falun és Siófokon töltötte gyermekkorát. Már ebben az időszakban megérintette a 30-as évek zenéjének varázsa. Kilencéves korában kezdett trombitálni a siófoki zeneiskolában, ahol - bendzsósként - fellépett az Apáti János által vezetett dixieland zenekarral.

1979-ben, tizennégy éves korában Budapestre került a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába, a trombitálást egy időre abbahagyta. 1985-ben Szapudi Istvánnal alakított gitárduót, és egyedüli nem jazz-konzervatorista zenekarként bejutottak a Magyar Rádió Jazz Versenyére. Érettségi után egy évet műszaki rajzolóként dolgozott, majd húsz évesen felvették a Képzőművészeti Főiskolára, ami az akkori rend szerint egy év sorkatonai szolgálatot eredményezett. Itt Jazztramps néven öttagú dixieland band-et alapított, amivel Budapesten kívül Bécsben, Párizsban és Cannes-ban is fellépett. 1988-ban a zenakar a Hot Jazz Band nevet kapta, felállása lassan állandósult. A főiskola negyedik évében felvételizett a jazz-tanszakra is, ahol (fél évre) Tomsits Rudolf növendéke lett.

1989-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán grafikusként, posztgraduális tanulmányait 1991-ben fejezte be. A Hot Jazz Band 1994-ben meghívást kapott Le Havre-ba, a Nemzetközi Louis Armstrong Jazz Versenyre, amit nagy meglepetésre meg is nyertek. Ezután számos versenydiadal következett, melyek közül az 1995-ös St. Raphaelben elért első helyre a legbüszkébbek, itt 53 európai és egy ausztrál zenekar közül kerültek ki nyertesként.

1996-ban Hungarian All Stars egy alkalmi formációt hozott létre (tagjai: Molnár Gyula - klarinét, Bényei Tamás - trombita, Nagy Iván (Benkó DB) - harsona, Apáti János - zongora, Juhász Zoltán - bőgő és Papa Fleigh - dob). Egy rádiós felvételen és két koncerten szerepeltek.

Szólistaként részt vett 1996-ban a Magyar-Amerikai Opera Gálán, ahol a Porgy és Bess-ben bendzsózott a Magyar Állami Operaház zenekarában. A Magyar Rádió Szimfonikusaival három ízben szerepelt különböző gálákon.

1998-ban a St Address-beli versenyen elnyerte a legjobb szólistának járó díjat, 2002-ben pedig - énekesként - eMeRTon díjat kapott. Közreműködött a a Muddy Shoes, a Molnár Dixieland, Spodee O Dee, Paid Holiday, Nagy Szabolcs és Gerendás Péter lemezein.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek