BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Solti János
Név: Solti János
Születési dátum: 1953
Hangszer: dob
 
1953. december 4-én született, az egyik legismertebb, legsokoldalúbb és legnépszerűbb magyar dobos. Elsősorban az LGT tagjakéntt ismert, de számos más formációban is szerepelt, játékával rengeteg albumon találkozhatunk. A ma működő zenészek minden generációjára hatással volt. Jelenleg az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán Kovács Gyula tanítványaként végzett. A Generálban kezdte pályáját, majd 1976-ban állt be az LGT-be. Azóta is az együttes tagja, ám a zenekar inaktív időszakában a Hobo Blues Bandben (1990-től), a Tátrai Bandben (1988-tól) és a Magyar Atomban is szerepet vállalt. Emellett számos album készítéséből vette ki a részét - saját bevallása szerint a négyszázadik körül hagyta abba a közreműködésével készült lemezek számon tartását.

Felvételeken és színpadon együtt játszott többek között olyan művészekkel, mint Szabó Gábor, Tony Lakatos, Krysztof Scieranski, Dave Samuels, Rainer Brüninghaus, Zbigniew Namyslowski, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Dés László, Horváth Charlie, illetve LGT-s kollégái szólólemezein is hallható.

Solti János tizennégyszer részesült „Az év dobosa” szakmai díjban (1977-91), nyolcszor pedig „Az év dobosa” közönségdíjban. 1991-ben és 1992-ben is megkapta az eMeRTon-díjat, 2000-ben pedig Hungaroton-életműdíjjal tüntették ki. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét és az Artisjus Zenei Alapítvány díját vehette át. 2008-ban Jávori Vilmos-emlékgyűrűt kapott, 2010-ben kiemelkedő közreműködő-zenészi pályafutásáért Fonogram-díjban, 2022-ben pedig ismét Artisjus Előadóművészi Díjban részesült.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Lemezajánló
További lemezek