BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Födő Sándor, ifj.
Név: Födő Sándor, ifj.
Születési dátum: 1981
Hangszer: ütőhangszerek
E-mail: sandor@fodo.hu
Link: www.fodo.hu
Együttes: Tzumo Electronic Dreams/Juhász Gábor Trió
 
1981. április 10-én született. Hatévesen kezdett el zongorázni egy hatosztályos állami zeneiskolában. Ezt követően zenei gimnáziumba került, és a zongora mellé felvette a klasszikus ütő szakot (marimba, xilofon, vibrafon). Az iskolában eltöltött évek után magán úton folytatta tanulmányait jazz-zongorán, Horváth András, Perczel György, később Nagy János tanároknál; dobon Kőszegi Imrénél és Baló Istvánnál tanult. Ütőhangszeres tudására autodidakta módon tett szert. Hatással volt rá többek közt Trilok Gurtu, Giovanni Hidalgo, Luis Conte és Don Alias. Zenekarban való szereplését a N.O.coM.M.ent együttesben mint vendégzongorista, majd mint ütőhangszeres kezdte.
Az elmúlt években a következő zenészekkel, együttesekkel játszott: Horgas Eszter, Sólyom Tamás, Tolcsvay László, Sebestyén Márta, Sípos Mihály, Lovász Irén és a Hungarian World Music Orchestra, Desney Bailey, Rét, Ricardo Salsa Club, Freeport (ex-Tax Free), Freak, Road Kill Cafe, Gerendás Péter és a Los Gerendos, Másik János, Silent Way és Jazzpression. Több színházi produkcióban is részt vett. 1995-ben kezdett el zenét írni. Ezeket a dalokat első zenekarával a 11 tagú Polyphonia Banddel adta elő (instrumentális jazz-rock), ahol billentyűs hangszeren játszott. Ebből a zenekarból alakult meg a Kis Generáció, ahol már profi zenészekkel dolgozott. Ezen időszak dalaiból született meg első önálló lemeze "For a long time" címmel. Ezt követte a Dafina zenekar. A mai napig is számos produkcióban közreműködik ütősként, zongoristaként, illetve zeneszerzőként, köztük Ágenssel, az Azuma Clannal, Bródy Jánossal, az Egyszercsak zenekarral, Halász Judittal, a Kolindával, Nikola Parovval, Presser Gáborral és a Romantic együttessel.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Beethoven és Brahms cselló-zongora szonátái kortárs magyar művek társaságában 3/3.
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek