BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Fürst János
Név: Fürst János
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1935
Hangszer: karmester
 
Számos kiváló karmesterhez hasonlóan, Fürst János is hegedűsként kezdte zenei pályáját. Szülővárosában, Budapesten végezte el a hegedű-tanszakot a Liszt Ferenc Zeneakadémián, majd a Párizsi Konzervatóriumban tanult, ahol elnyerte az első díjat. Az ezt követő évtizedben zenekarvezetőként dolgozott: 1963-ban megalapította az Ír Kamarazenekart - ezután kezdődött igazi karmesteri pályafutása. Fürst János vezető karmesteri és zeneigazgatói posztot töltött be Malmőben, Aalborgban, Dublinban, Marseilles-ben és Winterthurban, és több évig volt a Helsinki Filharmonikus Zenekar vezető vendégkarmestere. 1972-es londoni debütálása óta az összes nagynevű londoni zenekart vezényelte már, beleértve a Londoni Szimfonikus Zenekart és a Királyi Filharmonikusokat is. Rendszeres felkéréseket kap Európa nagyvárosaiból és más országok - például Izrael, az Egyesült Államok és Új-Zéland - vezető zenekaraitól vendégfellépésekre. Fürst János az operák világában is otthonosan mozog, kilenc évet töltött a Marseilles-i Opera zeneigazgatói székében, valamint rendszeresen vendégszerepelt az Angol Nemzeti Operában és a Skóciai Operában, nemrégiben pedig a Királyi Stockholm Operában.
Zsúfolt koncertprogramjai mellett igen nagy figyelmet fordít a fiatal muzsikusok továbbképzésére is: 1997 szeptembere óta a Párizsi Konzervatórium karmesterképző szakának tanáraként is működik. A tavalyi évadban már dolgozott a Nemzeti Énekkarral, akkor Dvořák Stabat Materét vezényelte nagy sikerrel.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek