BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Virágh László
Név: Virágh László
Születési dátum: 1939
Hangszer: ének - tenor
Együttes: Ars Renata
 
Virágh László a Magyar Régizene Társaság elnöke és az Ars Renata Szólóének-együttes művészeti vezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Olasz Tanszékén oktat olasz zenetörténetet és vezet műfordítói szemináriumot. Diplomáját 1963-ban olasz és pszichológia szakon szerezte. Egyetemi évei alatt Geszler Györgynél tanult zeneszerzést és az Egyetemi Énekkar másodkarnagya volt. Egyike a magyarországi régizenei mozgalom elindítóinak. 1971-ben megalakította az Ars Renata Együttest a magyar és európai reneszánsz zenéjének korhű előadása céljából.
Ugyanez a cél vezette több évtizedes rekonstruktiv-feldolgozó munkásságában, amely a Vietórisz kézirat magyar dallamaira, Bogáti Fazakas Miklós zsoltáraira és más régi magyar zenei emlékekre terjed ki. Ezeken kívül az 1999-es évben hét műve került bemutatásra Balassi Bálint verseire. Publikációinak zöme a reneszánsz zene és irodalom kapcsolatával foglalkozik. 1976-ban felfedezte a Giannetta Padovana (Balassi Bálint addig ismeretlen nótajelzése) első változatát. Azóta a MTA Irodalomtudományi Intézete Reneszánsz és Barokk Kutatócsoportjának munkatársa. Nemzetközi tudományos konferenciák ismert alakja. Előadást tartott Gorizíában Marenzióról és Gesualdóról, valamint Tours-ban (a Centre d' Études Supérieurs de la Renaissance-ban, amelynek visszatérő vendége) Tinódiról és Bakfarkról. Jan Booke professzor asszisztenseként résztvett a Szombathelyi Régizenei Napok és a Soproni Régizenei Napok karvezetői kurzusainak munkájában. A legutóbbi tíz évben, főként az Ars Renata Együttessel végzett munkájával kapcsolatosan elsősorban a manierizmus énektechnikájával foglalkozik a korszak írásos dokumentumainak (Bovicelli, Rognoni, Caccini stb.) alapján, és ami a leglényegesebb, ezeknek a magánének oktatásában való gyakorlati alkalmazásával. Erről a témáról első előadását 1991-ben tartotta a Franciaországi Tours-ban, az Université Rebelais ás a Conservatoire közös szervezésében. Évente rendszeresen tart előadásokat a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, kurzust vezetett a Szentendrei Régizenei Napokon, valamint a Pécsi és a Hódmezővásárhelyi Tanárképző Főiskolán Zenei stílus és vokális technika a Reneszánszban címmel.

A magyarországi vokális régizene-mozgalom elindításában vállalt szerepe, valamint a régi magyar versek rekonstrukciójára irányuló, a Balassi-féle nótajelzés zenei forrásának felfedezését is magába foglaló kutatómunkája elismeréseként 2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
LIGETI 100 - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusa karmestereknek és zeneszerzőknek
BMC
Lemezajánló
További lemezek