BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Tóth Zoltán
Név: Tóth Zoltán
Születési dátum: 1950
Hangszer: brácsa
 
Tóth Zoltán (1950 - 2013. augusztus)A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott 1973-ban. Tanára brácsán Lukács Pál, kamarazenében Mihály András volt. 1975-ben I. díjat nyert a Budapesti Nemzetközi Brácsaversenyen. Tudását a Yale Egyetemen Raffael Hillyernél, Kanadában Székely Zoltánnál, valamint Végh Sándor mesterkurzusán csiszolta tovább. Versenygyőztesként Tóth Zoltán hamarosan ismert szólista és kamaramuzsikus lett. Az Éder Quartett tagja 1973-84-ig, velük számos hanglemezfelvétele készült. A vonósnégyessel I. díjat nyert az Eviani Nemzetközi Versenyen 1976-ban és Münchenben 1977-ben. Szólistaként a Rádiózenekarral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lépett fel Fischer Iván, Lehel György és Kobayashi Ken-Ichiro vezénylete alatt. Közben 1975 és 84 között a Zeneművészeti Főiskola brácsa-professzora volt.
1984-ben Franciaországban telepedett le, és a John Eliot Gardiner irányítása alatt álló Lyoni Opera zenekarának szólóbrácsása volt 1990-ig. Gardinerrel szólistaként is fellépett, többek között a Royal Albert Hallban Londonban, ezt a koncertet a BBC Televízió is közvetítette. Szóló fellépései mellett a Lyoni Nemzeti Zeneakadémia brácsa- és kamarazene tanára 1987 óta. A Ravel Vonósnégyes alapító tagjaként számos díjat nyert az együttessel, és rendszeresen turnézott külföldön. A zenekarral két lemezt készített a lyoni LAZER Company kiadásában, majd 1995-ben megjelent szólóalbuma, amelyen Paul Hindemith műveket játszott Boris Petrov zongoraművész közreműködésével. Előadóként és tanárként is számos meghívást kapott nyári mesterkurzusok tartására. 1995 óta volt a risouli Art et Musique en Montagne Fesztivál művészeti igazgatója.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
CentriFUGA produkció: Befejezetlen Contrapunctus
FUGA
Lemezajánló
További lemezek