BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Horváth László
Név: Horváth László
Születési hely: Kőszeg
Születési dátum: 1945
Hangszer: klarinét
 
Kezdetben hegedülni tanult, majd édesapja irányításával kezdte meg klarinét tanulmányait. Egy évig Szombathelyen a Zeneiskolában Petró Jánosné volt a tanára. Győrött a Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója 1960-64 között, ahol Apró József növendéke. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Balassa György osztályába járt, kitüntetéses diplomáját 1969-ben szerezte meg. 1969-70-ben a párizsi Conservatoire ösztöndíjas hallgatója Ulysse Delecluse professzornál. 1965-től a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja, 1968-tól első klarinétosa. 1970-ben a budapesti Nemzetközi Klarinétverseny győztese, valamint a zsűri különdíjának nyertese. 1972-ben Genfben bronzérmet kapott, 1973-ban Münchenben a legjobb 5 döntős közé került. 1970 óta állandó szereplője a magyar zeneéletnek, mint szólista és kamaramuzsikus. Alapító tagja a Filharmónia Fúvósötösnek. Európa szinte minden országában szerepelt szólistaként, valamint Ausztráliában és Japánban. Több rádiófelvételt készített a Magyar Rádiónál, a BBC-vel, Bécsben, Párizsban és Tokióban. 1983 óta a Körmendi Klárával alakított duóval is gyakran fellépnek.
1974 óta tanít, öt évig Debrecenben a Zeneművészeti Főiskolán, majd Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában. Számos nyári kurzuson tanított, így Nyírbátorban, Fertődön, Pradesben. 1992-ben megalapította a Lajtha László Emléktábort Kőszegen, amely az elfeledett modern zeneszerzők munkásságát állítja a középpontba.

Díjak
1993 Ferencsik János-emlékdíj
1993 Liszt Ferenc-díj
1999 Lajtha László-díj
2001 Veress Sándor-díj
Artisjus-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek