BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kertesi Ingrid
Név: Kertesi Ingrid
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1957
Hangszer: ének - szoprán
Link: www.kertesiingrid.hu
Együttes: Affetti Musicali
 
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanulmányait tizenkilenc évesen kezdte, előtte nyolc évig csellózni tanult. Sziklay Erika növendékeként 1985-ean diplomázott opera tanszakon.

Még abban az évben szerződtette az Operaház, ahol magánénekesként rövid időn belül egyre fontosabb szerepekhez jutott. Nagyon szereti a barokk zenét, az oratóriumokat, miséket, kantátákat. Több nemzetközi versenyen vett részt, és szerepelt a győztesek között: Lipcse (1984), Barcelona (1985), a németországi Gütersloh (1988). Számos külföldi operaházban vendégszerepelt: Berlinben, Grazban, Lugenben, Amsterdamban, Bregenzben, Párizsban, Strassburgban és Veronában.

1988-ban a Bécsi Operaházban sorozatban énekelte Olympia szerepét, majd a berlini Komische Operhez szerződött. Az 1997/1998-as évadban a düsseldorfi Deutsche Oper és a Bundesstadt Bonn Theater tagja volt, közben a veronai Arénában is fellépett. Számos hangversenyen szerepelt Franciaországban, Olaszországban és Svájcban.

A Törley Szalon oszlopos tagja. A Magyar Televízió 1996-ban portréfilmet készített róla. Főbb szerepei: Adina (Szerelmi bájital), Lammermoori Lucia, Norina (Don Pasquale), Melinda (Bánk bán), Júlia (Gounod: Rómeó és Júlia), Romilda (Xerxes), Blonde (Szöktetés a szerájból), Sophie (A rózsalovag), Léna (Vajda: Leonce és Léna), Gilda (Rigoletto).

1992-ben a Magyar Állami Operaház Juventus-díjjal tüntette ki, és még ugyanebben az évben megkapta a Bartók-Pásztory-díjat is. 1995-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 2001-ben Érdemes Művész címmel, 2015-ben pedig a Magyarország Kiváló Művésze díjjal tüntették ki.


Kertesi Ingrid aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
V. Adyton Szabadzene Műhely és Alkotó Együttlét
SIGIL Galéria és Kávézó
International Opera Awards díj a Fin de Partie-nak
International Opera Awards
Nyáresti varázs - A Capella Silentium évadzáró koncertje
Evangélikus Nagytemplom
Lemezajánló
További lemezek