BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Fias Gábor
Név: Fias Gábor
Születési hely: Győr
Születési dátum: 1941
Hangszer: hegedű/brácsa
 
Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, érdemes művész, a Kodály vonósnégyes alapítótagja.

Fias Gábor 1941. május 7-én született Győrben. Hegedűtanulmányait a Győri Konzervatórium befejezése után a Zeneművészeti Főiskolán végezte. A diploma megszerzésével szinte egy időben lett a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja, majd az akkor alakuló, fiatal muzsikusokból álló Sebestyén-vonósnégyesbe került. (Tagjai: Sebestyén Ernő, Szabó Tamás – 1969-től, Fias Gábor, Devich János.) Ez a felállás a később világhírűvé vált Kodály vonósnégyes elődje volt – a zeneszerző nevét 1970-ben, a Liszt Ferenc-díj elnyerése után vették fel. A kvartett 1990-ben az érdemes művész címet is megkapta.

1969-ben Sebestyén Ernővel és Devich Jánossal vonóstriót alkotva indultak a müncheni ARD Nemzetközi Zenei Versenyen, amelyről az első díjat hozták el.

Fias Gábor 2000-ig, közel 35 éven át volt az együttes állandó tagja brácsaművészként, de ezzel párhuzamosan, mintegy 40 éven keresztül az Operaház Zenekarának is művésze volt, ahol a hegedűszólamot erősítette. Több évig játszott a Solistes Européens Luxenbourg zenekarában, illetve a Budapesti Fesztiválzenekarban is. Nyugdíjba vonulása után a Szent István Király Zeneművészeti Szakiskolában tanított kamarazenét. Néhány éve visszaköltözött szülővárosába, Győrbe.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek