BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Nógrádi Péter
Név: Nógrádi Péter
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1952
  Zeneszerző
 
 
14 éves kora óta érdeklődik a zeneszerzés iránt. Először csak autodidakta módon képezte magát, majd 1969-től Geszler Györgynél vett órákat a XI. kerületi zeneiskolában, elsősorban összhangzattanból. Ezzel párhuzamosan a Veress Pálné Gimnáziumba járt, ahol tagja volt az Ugrin Gábor vezette iskolai kórusnak. Az érettségi után az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán építésznek tanult, és zenei tanulmányait csak 1975-ben folytatta Károlyi Pálnál. 1976-tól két évig a Zeneművészeti Szakközépiskolába járt Fekete Győr István zeneszerzés óráira és egyéb zenei tárgyakra. A sikeres főiskolai felvételi után öt évig Soproni József növendéke volt. Diplomahangversenyére - Gémesi Gézával, Mohay Miklóssal közösen, 1984 novemberében került sor.

1985-ben Szirmay Albert-díjat kapott, majd 1991-ig további alkotói ösztöndíjakban részesült (Eötvös, Kodály, Soros), amley időszakban több kamaraművet komponált. Divertimento című triója a Magyar Rádió kortárszenei seregszemléjén a Zeneművészek Szövetségének különdíját kapta. A Magyar Rádió rendelésére írta Évszakok című művét, a Zenei Alap felkérésére pedig Rapszódia címmel vonószenekari darabot komponált. Mindhárom műből - további nyolccal együtt - rádiófelvétel ("Z") is készült. 1997-ben a Budapesti Őszi Fesztivál felhívására kiírt pályázaton In memoriam D.ZS. című kamarazenekari darabjával nyert, s e művét még októberben bemutatta Tihanyi László és együttese.

1996 óta tagja a Zeneszerző Egyesületnek, és az Alkotó Muzsikusok Társasága elnevezésű egyesületnek is. 2001-ben az esztergomi hídavatásra ünnepi zenére kapott megrendelést, a bemutatóra 2001. májusában került sor. Az utóbbi években a vokális kompozíciók kerülnek előtérbe munkásságában.

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának rendes tagja.

Díjak, elismerések
1985 Szirmai Albert-díj
1985 Magyar Zeneművészek különdíja
2008 Erkel Ferenc-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek