2024. november 28.
Cadogan Hall
London

Eötvös Péter: Cziffra Psodia | Cadogan Hall, London

2024. november 28. 19:30
Cadogan Hall
5 Sloane Terrace, London SW1X 9DQ

A Cziffra György Fesztivál nemzetközi programjának keretében kerül sor a magyar származású legendás zongoraművész, Cziffra György szellemi örököseként nemzetközileg is jelentős Balázs János szólójával és a Royal Philharmonic Orchestra közreműködésével megvalósuló koncertre.

Műsoron Smetana és Brahms egy-egy darabja mellett a londoni közönség számára sem ismeretlen magyar zeneszerző, Eötvös Péter (1944-2024) első zongoraversenye is elhangzik.
Az est fókuszába helyezett Cziffra Psodiát - mely a szerző első zongorára írt és a magyar zenei hagyományokat mélyen, a népzenei gyökerekből eredeztetve reprezentáló cimbalmot is bemutató versenyműve –, a szintén a közép-európai hangzásvilág jellegzetességeit képviselő cseh Bedřich Smetana 1866-ban bemutatott háromfelvonásos operájának nyitánya vezeti fel. A fináléban annak a Johannes Brahmsnak a II. szimfóniája hallható Alexander Shelley vezényletével, akit magát is olyannyira lenyűgöztek a magyar zene motívumai, hogy több, a zenetörténet azóta legnépszerűbb művei közé sorolható kompozíciót is szentelt a témának.

A brit közönség előtt most bemutatkozó, Cziffra Psodia elnevezésű zongoraverseny Eötvös Péter egyetlen zongoraversenye, a zeneszerző a művet Balázs János kérésére és az ő művészi esszenciájának kibontakozására dedikálta. A darab 2021-ben Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából született olyan, a gyermekkori emlékeket is idéző személyes indíttatású alkotás, mely a legendás zongoraművész életének mozzanatain keresztül állít emléket a kiszolgáltatottságtól és a számkivetettségtől sem mentes, a történelem viharait megélt tehetség kibontakozásának.

A Royal Philharmonic Orchestra és a Cziffra Fesztivál közös eseménye.

[vl]

Műsor:

Bedřich Smetana: Az eladott menyasszony nyitány
Eötvös Péter: Cziffra Psodia
***
Johannes Brahms: 2. szimfónia

Jegyár:

18-55 GBP (Megvásárolható az rpo.co.uk-oldalon)

További információ: