2023. október 16.
Ötpacsirta Szalon
Budapest

Főszerepben a tuba - Szentpáli Roland szólóestje

2023. október 16. 18:00
Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
1088 Budapest, Ötpacsirta utca 4.

A hangszereknek az európai zene évszázadaiban kialakult egyfajta tradicionális szerepük. Az adott instrumentum hangterjedelme, fekvése vagy mozgékonysága/nehézkessége szinte magától kínálta azt a helyet, amelyet betölthetett a többi hangszer között.

A dallamot például fuvolára, hegedűre vagy klarinétra bízták a szerzők, a fagott vagy a tuba magától értetődően kínálkozott a zenei anyag alapjának a megtámasztására. Ebből a sztereotip szerepből azonban vagy a zeneszerző fantáziája vagy a hangszer előadóművésze gyakran kiragadta a látszólag legkötöttebb szerepű instrumentumot is.

A tubának a régi korokban valóban igen kevés feladatot adtak a komponisták. Szentpáli Roland mind virtuóz előadóművészként, mind szerzőként megmutatta, hogy milyen fantasztikusan gazdag lehetőségei vannak ennek a hangszernek. Koncertünkön a tuba énekelni fog, lágy lesz vagy erőteljes, kecses vagy pattogós ritmusú. Mondhatjuk: a művészi erő, a tehetség, a fantázia legyőzi a fizikai adottságokat, a képzelet, a művészi teremtő erő a matéria fölé kerekedik. Az avatott hangszerjátékos kezében a „cső” (ez a tuba szó jelentése) mindentudóvá, minden zenei szerepre alkalmatossá lesz.

[vl]

Közreműködik:

Szentpáli Roland - tuba
Szőcs Henrik - zongora

Az est moderátora:
Madarász Iván

Jegyár:

A belépés díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges.
Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet.

További információ: